Utazás

Ízületi problémák a fiataloknál – porckopás

Nem csak idősödőknél, hanem már a fiataloknál is jelentkezhetnek ízületi problémák. Igaz, hogy az artrózis, vagyis a porckopás főként az idősek egészségét veszélyezteti, azonban sok esetben már a fiatalabb generáció is érintett lehet.

A térdfájdalom gyakori panasz mind a fiatalabbak, mind az idősebbek esetében, ám a 40 év alattiak nem mindig gondolnak erre a problémára, pedig egyre gyakrabban diagnosztizálják már náluk is az artrózist. A legveszélyeztetettebbek a hatvan év felettiek, náluk 80 százaléknál találni a probléma kialakulására utaló jeleket. A probléma összességében a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti.

Az idősek mellett az aktív sportolók szintén találkozhatnak a problémával, mivel az túlzott igénybevétel és megterhelés idő előtt válthatja ki a porckopást.

Milyen tünetek esetén lehet porckopásra gyanakodni?

Az artrózis akkor alakul ki, amikor elkopik az ízületek csontvégeit befedő porc réteg. Ez a réteg felelős azért, hogy a kapcsolódó ízületek gördülékenyen forduljanak el egymáson. Ha ez a réteg elkopik, akkor nem tudja megfelelően ellátni a surlódást csökkentő szerepét, így a terhelés áttevődik az alatta található csontra. Ez a nyomás aztán erős fájdalommal párosul.

A legjellemzőbb tünetek: a merev mozgás, az ízületek ropognak, fájdalmas az elindulás és az izmok is megfeszülnek. A rendszeres megterhelő edzés a fiataloknál ezeket a tüneteket is előidézheti.

Hogyan kezelhető az artrózis, azaz a porckopás?

Már a legelején érdemes kiemelni, hogy az ilyen típusú panaszokat olyan egyszerű problémák is okozhatják, mint az elhízás. Már 5 kilogramm súlytöbblet esetében is lényegesen nagyobb az ízületeket ért megterhelés. Minderre ideje korán figyelnünk kell, hiszen a okozat csak később jelentkezik majd.

A gyógyszeres kezelés, a gyógytorna, a fizikoterápia mellett a gyógyvizes kezelések is rendkívül hatékonyak. Súlyos esetben azonban műtétre is sor kerülhet. A mozgás rendkívül fontos az egészségügyi probléma kialakulása után is. Különösen jó, ha gyógyvízben végzünk rendszeres gyakorlatokat. A meleg vízben ugyanis a görcsösen védekező izmok ellazulnak, továbbá ilyenkor a testsúlyunk sem terheli az ízületeket. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mozgás feladása a mozgáskorlátozottság súlyosbodását jelentheti, éppen ezért is érdemes rendszeresen sportolnunk.

Élmény

Ezt is vedd figyelembe, ha wellness pihenéshez keresel gyógyfürdőt!

Amikor gyógyvízről beszélünk, a legtöbbeknek a klasszikus wellness jut az eszükbe. Ha lazításhoz keresünk fürdőt, inkább csak a termál hatást vesszük figyelembe, a gyógyító lehetőségekkel kevésbé foglalkozunk. Pedig kellene. Hogy miért?

Olvass tovább
Élmény

Gyakran fáj a fejed? Ezek is okozhatják, és így kezelheted – A wellness segíthet

Egy fejfájásnak számos oka lehet, így sok esetben nehézkes a meghatározásuk. Szerencsére a fejfájások mögött ritkábban húzódik meg komolyabb egészségügyi panasz, így az esetek többségében egy wellness-szel is kezelhető a fejfájás.

Olvass tovább