Utazás

Nyolc napra utazunk el – és ennyit költünk a nyaralásra

Te mennyit szánsz a nyaralásra? A Budapest Bank felmérésben résztvevők válaszai alapján a többség 147 ezer forintot. Egy éjszakára pedig fejenként 8 ezer 200 forintot szánnak – olvasható. De más is kiderült a felmérésből.

Például, hogy a legtöbben a főszezonban pihennek, vagyis júliusban és augusztusban. Az utazások időtartama átlagosan nyolc nap. A nyaralók kétharmada pedig két- vagy három fős, negyedük pedig négy fős vagy annál is nagyobb társaságban kapcsolódik ki.

De visszatérve az anyagi részre: a válaszadók 31 százaléka 200 ezer forintnál is többet fordít a nyaralásra. Igaz, ők elsősorban azok, akik külföldön vagy hosszabb ideig nyaralnak. Háromnegyedük az előre spórolt pénzét (76 százalék), harmaduk (35 százalék) pedig az aktuális havi jövedelmét is felhasználja a költségek finanszírozására.

Az adóváltozások nyomán a cafeteria elemek, mint a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány aránya azonban jelentősen csökkent a pihenés finanszírozásában. Idén ugyanis a korábbi 26 százalék helyett csak 19 százalék használja fel ezeket ilyen célra, és a kiadások mindössze kilenc százalékát fedezik ebből. A válaszadók hat százaléka hitelt is igényel a szükséges összeg pótlására.

A felmérés eredményeiből megtudtuk: a válaszadók több mint felével (56 százalék) előfordult már, hogy többet költött az előre eltervezett keretnél. A plusz költségeket jellemzően az étkezések (57 százalék), a programok és a belépőjegyek (52 százalék), valamint a szórakozásra (44 százalék) fordított kiadások okozták. A többletkiadást a válaszadók közel kétharmada (71 százalék) a tartalék készpénzéből fedezte, míg 36 százalékuk a betéti vagy a hitelkártyájáért nyúlt.

Fotó: Mirage Hotel Sárvár

Szerelem

Ki ne szeretne így wellnesselni?

Sokszor írtuk már, hogy télen milyen felemelő érzés a kinti gyógyfürdős vízben üldögélni. De Sárváron nem csak ez az egy dolog hangulatos a hóesésben. Az arborétum ilyenkor is nagyon gyönyörű.

Olvass tovább
Élmény

Sárváron ezer forintba kerül a fürdőbelépő

Egy napig legalábbis. December 1-jén, a fürdő 15. születésnapja alkalmából a nyitáskor, 2002-ben érvényes árra csökkentik a belépő díját. Az ezer forintos belépő viszont sajnos csak december 1-jén váltható, és kizárólag személyesen. De mivel elseje péntek, az akció egy jó apropója lehet annak, hogy egy wellnessel kiegészített hosszú hétvégével készülj fel a karácsony előtti pörgésre. A fürdő akciójáról itt olvashatsz még.

Olvass tovább