Nem csak az utazás, hanem már annak a megtervezése is rengeteg mentális egészségügyi előnnyel jár. Az ugyanis, ha várunk egy élményt, sokat hozzátehet a boldogság érzethez. És ezt kutatások is igazolják.

A Cornell Egyetem egy 2014-es tanulmánya megállapította, hogy egy élmény (például egy utazás) iránti várakozás jelentősen növelheti az ember boldogságát – sokkal inkább, mint az anyagi javak vásárlására vonatkozó várakozás. Egy korábbi, a Surrey Egyetem által 2002-ben közzétett tanulmány szerint az emberek a várakozás szakaszában magasabb szintű jólétet tapasztalnak, mint amikor ténylegesen elutaznak… A kutatás azt mutatta, hogy az egyének jobban jelen vannak a pillanatban, erősebb bennük az izgalom érzése és fokozottabban kötődnek a körülöttük élőkhöz, miközben a nyaralásukat tervezik. 

Nézzük meg kicsit közelebbről, hogyan is lehetséges ez.

A várakozás és a tervezés előnyei

Van egy mondás, miszerint “az utazás legalább olyan fontos, mint maga a célállomás”. És a nyaralás esetében ez egyáltalán nem közhely. Ha a mentális egészséget nézzük, a kaland megtervezésének puszta aktusa is örömet és elégedettséget válthat ki. Tanulmányok kimutatták, hogy valami új élmény megtapasztalásának várakozása nagyobb örömet szerez, mint amikor valami kézzelfogható dolog megvásárlására várakozunk(még akkor is, ha az valami olyasmi, amit nagyon szeretnénk). Ez a megállapítás igaz az olyan élményekre, mint a nyaralás, de más eseményekre is, mint például a koncertek, az előadások vagy akár a baráti vacsorák. 

Szívesen várjuk ezeket az eseményeket, mert lehetőséget nyújtanak arra, hogy emlékeket szerezzünk és élményeket osszunk meg a szeretteinkkel.

De nem csak az élménygyűjtés miatt olyan jó dolog a nyaralás tervezése

Az utazások amellett, hogy lehetővé teszik számunkra az új élményekkel gazdagodást, a mindennapi életből való “menekülésre” is alkalmat kínálnak. A mókuskerékből való kilépés lehetősége, az új dolgok megtapasztalásának várakozása pedig örömmel tölti el az embert. Olykor sok plusz energiát is ad.

Dr. Timothy Sharp (más néven Dr. Happy) szerint “az újdonságok segítenek stimulálni az örömmel kapcsolatos agyi vegyi anyagokat, beleértve a dopamint és a szerotonint”. Ez azt jelenti, hogy a rutinból való kilépés során az elme úgymond jutalmat kap.

Szóval nem meglepő, hogy maga a várakozás is pluszt ad mentális tekintetben.

Úgyhogy nem lehet kérdés: az utazások vagy a nyaralások megtervezése egyfajta terápia is. Ha tudatosan állunk az előkészületekhez, rengeteg mentális plusz lehet a jutalmunk.

Tegyél így, legyen a nyaralás tervezése, a várakozás tudatos program!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!