Mennyi időt szükséges ahhoz a szabadban tölteni, hogy megteremtsük az egészséges élet, a jóllét alapjait? Nem sokat.

Mindössze heti két órával is érhetünk el eredményt. Ráadásul túl aktívnak sem kell lennünk. A friss kutatások azt mondják, hogy szimpla üldögéléssel, a nyugalom egyszerű élvezésével is sokat tettünk már.

Persze ezzel nem akarunk senkit lebeszélni az aktivitásról.

Több felmérés is bebizonyította már, hogy a parkokban, az erdőkben, a strandokon eltöltött időnek fizikai és mentális hatásai vannak. Azt viszont eddig nem kutatták, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szabad levegő ténylegesen kifejtse a hatását.  

Most ez is kiderült. Az Exeteri Egyetem orvostudományi karának kutatói húszezer embert kérdeztek ki Angliában az előző heti tevékenységükről. A válaszokból kitűnt, hogy a természetben kevés időt töltők rossz egészségi állapotra panaszkodtak. Sőt, az érintettek fele még az életével is elégedetlen volt. Ezzel szemben azok, akik legalább két órát eltöltöttek a szabadban, egészségesebbnek és elégedettebbnek vallották magukat. Nekik csupán a hetedük panaszkodott az egészségi állapotára, és csupán a harmaduk volt elégedetlen az életével.

Heti két óra az napi 17 perc…

Ez nem sok. És ez az idő érvényes fiatalra, idősre, gazdagra, szegényre… mindenkire – nyilatkoztak a kutatást végzők. Illetve hozzátették, hogy a heti két óra a szabadban a tartós betegségben szenvedők és a fogyatékkal élők életminőségét is jelentősen javítja. Plusz: az sem számít, hogy egyben töltünk két órát a szabadban, vagy rövidebb időszakokból adódik össze a minimális idő. Ahogy az sem, hogy parkban, erdőben vagy strandon töltődünk. A lényeg, hogy szabad levegőn legyünk. A kutatók hozzátették még azt is, hogy annak már nincs plusz hatása, ha két óránál többet töltünk a szabadban. Mondhatni ez az időmennyiség a küszöbérték. Viszont az élővilág gazdagsága számít. Ha páratlan természeti szépséggel vagy különleges tudományos jelentőséggel bír az a hely, ahol a szabadidőnket töltjük, akkor jobban oldódik a stresszes állapot – olvasható.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük