Detoxikáció. Manapság egyre többet halljuk ezt a divatos kifejezést, s elsőre bizonyára sokan az alkohollal hozzák összefüggésbe a fogalmat. Tévesen.

Ha szótagolva elemezzük a kifejezést, akkor megtalálhatjuk benne a tox szótagot, ami a toxinra, azaz a mérgező anyagokra utal. Így maga a detoxikáció a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagok kiürítését jelenti.

Testi és lelki értelemben is…

Alapvetően tehát a méregtelenítés folyamatát nevezzük így, viszont ma már nem csak a testünket érintő területen használjuk. Detox lehet az elszakadás a digitális eszközöktől, vagyis jelenthet valami egyéb, rendszeres dologtól való megvonást is. 

De térjünk csak vissza szervezetünk méreganyagoktól való megtisztításához. A testünk esetében a méregtelenítés egy alapvető folyamat. Szervezetünk szüntelen méregtelenít, függetlenül attól, hogy mi közvetlen módon teszünk-e érte valamit, vagy sem.

A toxinok eltávolítására bizonyos időközönként iktathatunk be különféle kúrákat, amikkel gyakorlatilag kimossuk a szervezetünkből a lerakódott méreganyagokat. De ugyanígy kiváló méregtelenítő folyamat lehet a bőrünkön keresztül történő izzadás is. A hatását pedig mi magunk is képesek vagyunk fokozni, például egy jó kis szaunázással vagy gőzfürdővel.

A szaunázás hagyománya több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Gondoljunk csak a maják izzasztó házaira, de ott vannak a római fürdők, a török gőzfürdők, illetve természetesen a finnekről, a szaunázás nagymestereiről se feledkezzünk meg, akik már szintén több, mint 2000 éve használják.

A szauna hagyományosan egy fával borított kisebb szoba, ahol egy melegítő berendezés biztosítja a magas hőfokot. Ez a melegítő lehet például elektromos, gáz alapú, de akár fával fűtött is.

Az izzadás tehát egy remek módja lehet a sejtjeinkben, a zsírszöveteinkben lerakódott méreganyagok kiürítésének.

A hagyományos finn szaunázás közben a testünk belső hőmérséklete nem igazán változik, ugyanis a szaunában keletkezett hő elsősorban a bőrünket melegíti fel, aminek a hője körülbelül 10 Celsius fokkal meg is emelkedik. Ezáltal pedig a bőr sejtjeinek az anyagcseréje is felgyorsul, a pórusok kitágulnak, s ennek köszönhetően könnyebben távozhatnak a sejtjeinkből a vérbe került salakanyagok.    

Mindezeken felül, illetve ezekkel összefüggésben számos egészségvédő hatása van még a szaunában eltöltött időnek. Gondolunk itt az immunrendszer erősítésére, a vérkeringés fokozására, amivel sokat tehetünk a szív és az érrendszerünk védelme érdekében, de kiváló stresszoldó hatással is bír, tehát nagyban képes javítani a közérzetünkön is.

Nem beszélve arról, hogy hamarosan beköszönt az ősz, ami egyet jelent a megszaporodott felső légúti megbetegedésekkel is. A szaunázással pedig erre is kiváló hatással lehetünk.

Ugye nincs más hátra, mint felkeresni egy közeledben lévő szaunát… Illetve az őszi wellnessre olyan szállást foglalni, ahol helyben adott a szaunázás lehetősége. Ehhez itt adunk egy kis segítséget. Mutatunk pár sárvári szállodát, ahol a szaunázás is része a wellness élménynek.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük