Tévedés volna azt hinni, hogy a nyár elmúltával természetes úton már nem gyűjthető D-vitamin a szervezetünk számára. Hazánkban még az ősz is kiváló időszak arra, hogy egy kis napozással elegendő D-vitamint termeljen a szervezetünk. 

Ha pedig rendszeresen gyógyfürdőzünk olyan helyen, ahol ősszel is üzemelnek a kinti medencék, akkor így mindjárt össze is köthető a kellemes a hasznossal.

Nyáron nem kell különösebben figyelni a szervezetünk D-vitamin szintjére, akár már 10-15 perc napon tartózkodással is fedezhetjük a napi szükséges mennyiséget. 

De mi a helyzet ezzel ilyenkor, ősszel? Ha nem figyelünk rá tudatosan, akkor a D-vitamin hiánya ősszel, de kiváltképpen télen akár a 70-80 százalékot is elérheti. Amennyiben nem töltünk az átlagnál több időt ősszel is a szabadban, a szervezetünk nem fog tudni elegendő mennyiséget termelni ebből a létfontosságú vitaminból. 

Igaz, ebben az időszakban már jóval kevesebb időt tartózkodunk a szabadban, ráadásul, amikor kint vagyunk, akkor sem nagyon éri a bőrünket közvetlenül a napfény. Ezen segíthet a kinti gyógyfürdőzős relax. A szabadtéri medencék használatával ugyanis ősszel is könnyedén feltölthetők a raktárak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozást akár mellőzhetjük is. Igaz ugyan, hogy a D-vitamin mintegy 80 százaléka a napfény hatására a bőrben termelődik, de a D-vitamin igényünk 10-20 százaléka a kiegyensúlyozott táplálkozással bevihető. A megfelelő D-vitamin szinthez tehát a helyes étrend is szükséges.

Ha a szervezetünk D-vitamin szintje kisebb, mint 15 ng/ml, azzal növeljük az olyan betegségek kialakulásának az esélyét, mint a szív-érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, az agyvérzés vagy a magas vérnyomás. Ezenfelül növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának a kockázatát, nem beszélve arról, hogy a depresszióra is hajlamosabbak leszünk miatta, és romlik a figyelem, a koncentráció képességünk is.  

Ha pedig ősszell éppen Sárvárra látogatnál, ne hagyd ki a gyógy- és wellnessfürdőt se, ahol számos kinti medence várja az őszi napfény szerelmeseit.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük