Az év vége minden bizonnyal az esztendő egyik legboldogabb időszaka. Legalábbis a többség ennek tudatában kezd bele az ünnepi készülődésbe… Aztán mire elérkezünk oda, hogy már csak tényleg az élményeknek kell átadni magunkat, jön a stressz, a feszültség. Ismerős?

És ez egyáltalán nem ritka jelenség. Sajnos az év végi hajtás, az erőn felüli vállalások sokszor annyira kimerítik az embert, hogy apró dolgokon is képesek vagyunk feleslegesen idegeskedni. Ami olykor még az ünnepet is elrontja. És nem csak annak az embernek az élményét veszi el a stressz, aki feszült, hanem a körülötte lévőkét is.

Egy pár évvel ezelőtt készült kaliforniai kutatás szerint az emberek 62 százaléka “nagyon vagy valamelyest” megemelkedettnek érzi a stressz szintjét az ünnepek alatt. A megkérdezettek csupán 10 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem stresszes ebben az időszakban.

De mi az ok?

A kutatás során adott visszajelzések szerint leginkább az ünnep anyagi szükségletei jelentik a legnagyobb stresszforrást. Ugyanakkor az alkalmazkodó készség hiánya is óriási feszültségforrás. Amire – lássuk be – az ünnepi vendégeskedések miatt nagy szükség van. A szakértők azt mondják, ilyenkor úgynevezett kognitív rugalmasságra van szükség. Tudni kell az egyik helyzetből gyorsan váltani a másikba. Ha erre képesek vagyunk, könnyen alkalmazkodunk a körülményekhez, így a stressz sem uralkodik el rajtunk.

Persze a teljesen stresszmentes ünnepekhez szükség van egyéb készségekre is. Mint például a jó időgazdálkodás, a tervező és szervező képesség, a figyelmesség, meg a képesség a fókuszváltásra. 

Mit tegyünk még?

Először is akik hajlamosak az ünnepek alatti feszültségre, már az adventi időszakban kezdjenek el lelkileg felkészülni. Tervezzék meg, hogyan töltik majd az ünnepeket, beszélgessenek erről a családdal és ne legyenek túlzó elvárásaik. Semmilyen téren. Illetve fogalmazzák meg maguknak, mi jelent számukra a karácsony – mondják a szakértők.

És, hogy erre milyen körülmények között kerítsünk sort?

Mondjuk egy szaunázás vagy gyógyfürdőzés közben, amikor a test és a lélek is megnyugszik. Amikor nem vonja el a figyelmet semmi, és csak a belsőnkre tudunk koncentrálni…

Próbáld ki, hogy wellness-szel készülsz az ünnepekre! Akár Sárváron, a gyógy- és wellnessfürdőben.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük