Hogyan függnek össze az ízületi panaszok és a feszültebb hétköznapok? A választ már önmagában tartalmazza az stresszes állapot elnevezése.

Vagyis nem véletlenül hívjuk feszültségnek azt, ha valami miatt stresszesebbek vagyunk. Ha váratlan helyzetbe kerülünk, megoldandó teendők tömkelege zúdul ránk, megijedünk valami miatt, az izmok összerándulnak. Felkészítve ezzel a szervezetet a védekezésre. Ez egyébként evolúciós tulajdonság. Az izmok alapvetően azért rándulnak össze, hogy veszély esetén gyorsan el lehessen menekülni… Amivel természetesen semmi gond nincs. Még napjainkban se. Sőt, a kevés stressz még jó is lehet. Viszont ha a nyomás folyamatosan fennáll, a szervezet azt állandó veszélyként érzékeli, így az izmokat is feszesen tartja. És ez a mozgásszervekre is hatással van.

Jellemzően a váll és a nyak áll be a stressz miatt

Miért? Mert az izomfeszüléskor a vállakat általában megemeljük. Önkéntelenül egészen természetellenes pozíciót veszünk fel. Ami jellemzően görcshöz vezet. 

Mi a következménye annak, ha rendszeresek a görcsök?

Ahogy a fajdalomkozpont.hu oldalon írják, a rendszeres izomfeszülés hatására könnyen kialakulhatnak izomcsomók. Úgynevezett trigger pontok, amik akár krónikus fájdalmat is okozhatnak. Ha pedig ez az állapot hosszú időn át fennáll, a panasz átterjedhet a test más pontjaira is. A hosszú stresszes állapot hatására akár hát- és derékfájdalom is jelentkezhet.

Mit tegyünk ellene?

A legoptimálisabb nyilván az lenne, ha elkerülnénk a stresszes helyzeteket, vagy legalább megtanulnánk hatékonyan kezelni a feszültebb pillanatokat. Persze ez nem könnyű… Ha már rendszeres az izomfeszülés, az egy jel, hogy szükséges valamin változtatni. És nem csak tüneti szinten. A panaszt kezeltetni kell. Az izomzatot el kell lazítani. Mondjuk gyógyvizes fürdőzéssel, szaunázással. A kialakult izomcsomókat pedig masszázzsal oldjuk fel. 

Ezeket önállóan is megtehetjük, de kérhetünk szakértő segítséget is. Akár egy wellness hétvége alkalmával. A fürdők gyógyászati részlegein akár speciális kezelések is igénybe vehetők. Olyanok is, amik célzott kúra révén rendkívül gyorsan hatnak.

Hogy döntöttél? Kipróbálod?

Kíváncsi vagy arra, hogy Sárváron a gyógyfürdőben milyen “stresszűző” kezelések vehetők igényben? Klikk ide, és mutatjuk a részleteket.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük