Egy kiadós izzadás a gőzfürdőben minden wellnessnek az alapvető része. Lényegében egyike annak a néhány helyzetnek, amikor tudatosan választjuk és viseljük is el az izzadást. 

Mindannyian tudjuk, hogy a gőz megnyitja a pórusainkat, de nézzük csak meg, mit is jelent ez valójában. 

Annyi biztos, hogy sokkal több előnnyel jár, mint azt laikusként elképzeljük. A gőzt sokan, sok különböző problémára ajánlják, de a megelőzés egyik kiváló módszere is lehet. Javítja a bőrünk állapotát, ellazitja az izmainkat és tisztítja a melléküregeket is.

Szauna kontra gőzfürdő

Lássuk csak, mi a különbség e két izzasztóhelyiség működése között! Annyiban mindenképpen egyformák, hogy mindkettőben nagyon meleg van, és mindkettő megemeli a testhőmérsékletünket. A különbség azonban a hő milyenségében rejlik. A szauna száraz hőt termel, míg a gőzfürdő nedves meleget. A szauna magas hője viszonylag alacsony, körülbelül 20 százalékos páratartalommal párosul, míg a gőzfürdőben az ennél alacsonyabb hőmérséklet ellenére is mintegy 80 százalékos a páratartalom.

A forró kövekkel vagy csövekkel felszerelt kályhával a szauna nagyon száraz meleget generál, ami jó a vérkeringés fokozására és az izmok ellazítására, azonban bizonyos bőrtípusokat irritálhat. 

Ezzel szemben a gőzfürdő kiváló lehet a különféle bőrproblémákra. Természetes módon hidratálja a bőrünket, így a bőrszárazság kezelésére jóval hatásosabb, mint a szauna. 

Az izzadás a test egyik legfontosabb méregtelenítési folyamata, ami segít megszabadulni a szervezetünkben lerakódott méreganyagoktól, a folyamat felgyorsitásához pedig egy kiadós gőzfürdőzés nagyban hozzájárul. Mindemellett növeli a pulzusunkat, illetve a testünk hőmérsékletét, ezáltal fokozva az izzadást. A gőzfürdőket régóta használják a légutak megnyitására és tisztítására, igy gyorsítja meg a betegségből való felgyógyulást is. 

A gőzkabin – csakúgy, mint a szauna – hozzájárul a merev ízületek és a fájó izmok ellazításához, ez pedig szintén a magas hőnek köszönhető. Egy tanulmány szerint a szaunák és a gőzfürdők különösen hatékonyak az izmaink edzés utáni regenerálásában. 

Jó hír: ha egy kemény edzés levezetőjeként beülünk egy gőzkabinba, akkor nagy valószínűséggel megmenekülünk a másnapi izomláz fájdalmától. 

És ha mindez nem lett volna elég, akkor hadd említsük meg azt is, hogy nem csak a testünk működését befolyásolja kedvezőleg, de a lelkünkre is pozitív hatást gyakorol: elűzi a stresszt és kisimítja a megfáradt idegeinket. 

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük