Egy óvodás egy őszi-téli időszakban 10-12 alkalommal is megfázhat, beteg lehet. Ez normális, viszont nem kell, hogy feltétlenül így legyen. A kicsik immunrendszere ugyanis számos módon erősíthető – mondjuk wellness-szel. Például a Kneipp-kúrával. Tudjátok, ez az a hideg-meleg terápia, amit a fürdőkben – általában a szaunavilágban – szoktak a felnőttek alkalmazni.

A kúra egyébként úgy néz ki, hogy egy, a vádli közepéig érő hideg vizes medencében kezdünk el sétálni. Mindezt úgy tesszük, hogy a láb minden egyes lépésnél kiemelkedik vízből, így a hideg és a meleg is egymás után éri a végtagot. Ezáltal fokozódik a keringés, erősödik az immunrendszer.

De ez nem csak a felnőtteknél működik. Ahogy az Origo.hu-n írják, a kicsiknél is alkalmazhatjuk a módszert. Akár otthon is. Ezt egyébként – ahogy a portál írja – különösen a német nyelvterületen használják előszeretettel. Ott két éves kortól szinte minden gyermeknek ajánlják. Mind a gyógyfürdős Kneipp-kúrát, mind az otthoni megoldást. Ez utóbbi egyébként sokban nem különbözik a wellness változattól. Annyi az egész, hogy 18-22 fokos vizet kell engedni a kádba. Nagyjából annyit, hogy az a kicsik vádlijáig érjen. Ebbe állítsuk bele a gyermeket és kérjük meg, hogy helyben lépegessen. Úgy, mint a gólya. 🙂 Persze közben azért tartsuk a kezünkkel, nehogy elcsússzon. Aztán két perc után vegyik ki a gyermeket a kádból, de ne töröljük meg a lábát. Csak húzzunk rá egy zoknit és hagyjuk, hogy így szaladgáljon, amíg a lábai újra felmelegednek. Arra figyelj, hogy hideg lábbal sose kezdjétek a kúrát.

A várható eredmény: a portál által leírtak szerint már egy-két hét vízkúra után megváltozik a gyerek hőszabályozása. Vagyis kevésbé lesz érzékeny a hidegre, így a megfázás is sokkal ritkább lesz. Következésképpen csökken a szövődmények száma, rövidebb lesz a gyógyulási idő.

Ugyanakkor a szaunázás lehetőségét sem kell elvetnünk, ha edzenénk a gyermekünk immunrendszerét. Ugyancsak az Origon írják: egészséges gyermek esetén naponta kétszer hat perc izzadást nyugodtan beiktathatunk a programba. Csupán arra figyeljünk, hogy mindig a legalacsonyabb hőfokú szaunát válasszuk, és lehetőleg a legalsó padra ültessük a gyermeket. A szaunázás után pedig ne hideg, hanem langyos vízzel hűtsük le a testét.

Kneipp-kúrára és szaunázásra Sárváron, a fürdőben és több helyi szállodában is van lehetőség. Az előbbiről itt tudhatsz meg többet, a wellness részleggel rendelkező hotelekről pedig itt tájékozódhatsz.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük