Bizonyos esetekben sajnos előfordul, hogy a gyógyvizes fürdőzés után erősebb panaszok is jelentkeznek. Mire gondolunk és hogyan előzhető meg az úgynevezett fürdőfáradtság?

Ha a kelleténél több időt töltünk a gyógyvízben, alap esetben csak bágyadtságot, szimpla fáradtságot érzünk. Ami általában rövid idő alatt el is múlik. Viszont van, amikor ennél komolyabbak a panaszok. Előfordulhat, hogy pont azok a tünetek erősödnek fel, amik kezelésére a gyógyvizet választottuk. A fáradtság mellé ízületi fájdalmak, reumatikus panaszok is társulhatnak. Amik sajnos általában nem múlnak el egy-két óra alatt. Van, hogy napokig tart a kellemetlen érzés. Ezt nevezik egyébként fürdőfáradtságnak.

Persze ez nem törvényszerű, de megesik, hogy a túl sok fürdőzéssel pont a várt hatás ellenkezőjét el.

Mit tehetünk a fürdőfáradtság ellen?

Leginkább azt, hogy betartjuk az adott gyógyfürdőben előírt fürdőzési időt. Amit általában jól látható helyen közölnek is a medencék környezetében. Amúgy körülbelül 15-20 perc a maximum idő, amit egyhuzamban tanácsos a gyógyvízben üldögélve eltölteni. Az ajánlott idő nagyban függ a víz összetételétől. Minél több ásványi anyagot tartalmaz egy víz, annál kevesebb időt javallott abban fürdőzni. A 15-20 perc természetesen egy-egy etapra vonatkozik. Kis pihenés után újra megmártózhatunk. Naponta három, négy alkalommal ezt megtehetjük.

Mi a különbség a fürdőfáradtság és a fürdőreakció között?

Előfordulhat az is, hogy az ajánlott fürdőzési idő betartása ellenére ugyanúgy felerősödnek a panaszok, mintha “túlfürdőztük” volna magunkat. Annyi a különbség, hogy a tünetek nem azonnal a fürdőzés után jönnek elő, hanem jó pár napot követően. Ha ezt tapasztaljuk, egyáltalán nem kell kétségbe esni. A fürdőreakció azt jelzi, hogy hat a kezelés.

Persze ha bizonytalanok vagyunk a panaszokat illetően, érdemes megkérdezni szakorvost. Illetve hosszabb kúra esetén ilyenkor tanácsos pár nap pihenőt beiktatni. 

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük