Az, hogy a sónak fontos szerepe van az életünkben, mindenki tudja. Ez az ásványi anyag mindenhol jelen van körülöttünk, s nem csak az ételbe téve, ízesítésnek jó, hanem az egészségünkön is sokat segíthet.

A sós levegőnek antibakteriális tulajdonságai vannak, amit már nagyon régóta ismernek és hasznosítanak is. Kelet-Európában a természetes sóbarlangokról már évszázadokkal ezelőtt is úgy tartották, hogy gyógyító hatással bírnak. De a sóterápia manapság is nagyon népszerű wellness kezelésnek számít.

A száraz sóterápia, vagyis a haloterápia nem más, mint a sóval történő gyógyítás. Úgy működik, hogy egy készülék porlasztásos módszer segítségével parányi méretű sószemcséket juttat a levegőbe, amit aztán a résztvevők belélegeznek. A sószoba egy másik gyakori funkciója a fényterápia. A téglák áteresztik a fényt, így meg lehet őket világítani.

Kutatások ugyan már készültek a témában, a vélemények mégis erősen megoszlanak.

Egy alternatív kezelésről van szó. Sokan esküsznek rá, számos szakember viszont meglehetősen szkeptikus annak ellenére, hogy a sóterápia létjogosultságát nem egy tanulmány ígéretes eredményei támasztják alá.

Az egyik ilyen kutatás a különféle légúti betegségekben szenvedő páciensek állapotát vizsgálta. Ennek során megállapították, hogy a legtöbb résztvevő tünetei 10-20 egy órás sóterápiás kezelés után javultak. Egy másik tanulmány szerint a haloterápia segíthet a krónikus hörghurutban szenvedő betegeknek, de az asztmások éjszakai tünetei is nagyban javultak.

A tanulmányok eredményei magukért beszélnek, többségükből pedig az is kiderül, hogy a sóterápiás előnyök leginkább a kúraszerű alkalmazás után tapasztalhatóak. Ráadásul a rendelkezésre álló kutatási adatok alapján a terápiának mellékhatásai ez idáig nem mutatkoztak.

Általánosan elmondható, hogy számos betegség kitűnő ellenszere lehet a sóterápia alkalmazása. Így javallott különböző bőrbetegségek kezelésére, mint például a pattanásos bőr, az ekcéma, a pikkelysömör. De a légúti betegségek kezelésére is kiváló, azaz a krónikus bronchitisben szenvedőknek, az asztmásoknak, az allergiásoknak is ajánlják, mint alternatív kezelési formát. 

Mindenesetre azt senki se feledje, hogy a sóterápiát csupán kiegészítő kezelésnek szánják. Ennek célja pedig nem az orvosi ellátás pótlása. Tehát ha általa egy adott betegség kezelése a cél, abban az esetben a legjobb, ha előtte kikéri a kezelőorvosa véleményét.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük