Élvezettel ételt enni… Óriási jelentősége van ennek a jóllét szempontjából. Szakértők szerint sokkal több “jelenlétet” kéne adni az étkezéshez. Több szempontból hasznos lenne, ha ráérősebben ennénk, és valóban tudnánk élvezni az alapanyagok ízét, azok színét,  a textúrájuk által nyújtott érzéki pluszt.

A tányérban lévő fogás belapátolása helyett élvezzünk ki minden falatot. Manapság nem túl produktív dolog az evés élvezetére időt szánni. Sokkal hasznosabbnak érezzük a tevékenységet, ha sietünk a fogyasztással… Ráadásul közben még a telefonunkat is nyomkodjuk. Valószínűleg ez nem egészen jó hozzáállás. Ehelyett ajánlott lelassítani, és minden egyes falatnak megadni a figyelmet. Illetve a körítésre is áldozzunk. Gondolunk itt a terítésre és az ételek tálalására, vagy mondjuk a háttérzenére. Jelentéktelen dolognak tűnhet, de igenis van értelme annak, ha minőséget adunk az étkezésnek. Legyen az étkezés egy alkalom a lassításra, a mindfulness-re. Bátran csodálkozz rá az étel összetevőinek textúrájára, színére és persze az ízekre. Ilyenkor megállhat az idő, és átadhatod magadat a jelennek.

És, hogy mindennek milyen hatása van a jóllétre?

A lassú, minimum 20 perces étkezés jót tesz az emésztésnek. De mentálisan is bőven kínál eredményt. Akár meditációként is felfoghatjuk.

A lassabb étkezés segít a szervezetünknek jobban felismerni a teltségérzetet, így elkerülhetjük a túlevést, ami hozzájárulhat az elhízás és az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémák elkerüléséhez. Az alapos rágás és a lassabb fogyasztás segíti az emésztést, mert az ételek jobban feldolgozott állapotban jutnak a gyomorba, ami könnyebbé teszi az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

Mentálisan is számos előnyt kínál az étkezés lelassítása. A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlása során az étkezés egyfajta meditációvá válhat, ami segíthet csökkenteni a stresszt és javítani az általános közérzetet. Az étkezésre való odafigyelés segít lekapcsolódni a mindennapi rohanásból, és egyfajta szünetet nyújt a mentális zajból.

Az étkezés során érdemes elkerülni a zavaró tényezőket, mint például a telefon vagy a televízió, amik elvonhatják a figyelmünket az ételről és a jelen pillanatról. Ehelyett teremtsünk egy nyugodt környezetet, ahol valóban élvezhetjük az étkezést és az együtt töltött időt, ha másokkal közösen étkezünk.

Ne feledjük, hogy az étkezés nem csupán a test táplálásáról szól, hanem egy lehetőség arra, hogy kapcsolódjunk önmagunkhoz és másokhoz, és élvezzük az élet apró örömeit. Legyen az étkezés egy ünnep, egy lehetőség a feltöltődésre és a boldogságra. Ez akár a hétköznapokban is lehet egy kisebb fajta “menekülés”.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük