Tudhattak valamit már az ókori rómaiak, hiszen „A vizek országa”-ként nevezték a Kárpát-medence területét. Ebből kifolyólag, ha a fürdőzésről és a vízparton történő kikapcsolódásról van szó, akkor bizony rengeteg lehetőség közül választhatunk kis hazánkban is.

De nem csak, hogy sok hely közül, de sok típusú fürdő között is dönthetünk attól függően, hogy mik az igényeink.

Gyógyfürdő, termálfürdő, élményfürdő – csak meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbbet, ami azért annyira nem is lesz nehéz feladat, hiszen jelenleg hozzávetőlegesen 500 fürdő működik országunkban, így a választást valóban nem kell a véletlenre bízni.

2015 óta a Magyar Fürdőszövetség szakembereinek feladata a fürdőink minősítése. Szigorú feltételek alapján 1-5 csillag közötti besorolás érhető el, amit 5 évre kap meg az adott fürdő. Ezalatt az idő alatt aztán számos alkalommal ellenőrzik, ami nagyban hozzájárul a már elért minőség fenntartásához, illetve annak javulásához.

Ha valamely édesvízi tavunkat választjuk a fürdőzésre, akkor ebben az esetben olyan nagy meglepetések nem érhetnek minket. Adott a természetes víz, a jó levegő, a szabad tér, jó esetben néhány árnyékot adó fa, és máris garantált a gondtalan lubickolás.

De mi a helyzet akkor, ha a tó helyett egy élmény-, termál- vagy gyógyfürdőbe vesszük az irányt? Az alábbiakban tekintsük át, hogy ez utóbbiak mit tudnak nyújtani nekünk.

Először lássuk csak a gyógyfürdő fogalmi meghatározását. A szabályzat szerint azt a létesítményt nevezhetjük így, amely gyógyvíz, gyógyiszap vagy egyéb természetes gyógytényező felhasználásával fürdőkezelést (balneoterápiát) nyújt vagy elismert ásványvíz, hévíz, illetőleg melegített közműhálózati víz felhasználásával végzett hidroterápiás kezelések mellett, egyéb fizikai gyógymódok alkalmazásával együtt, teljes körű fizioterápiás ellátást nyújt.

A gyógyvíz bizonyítottan gyógyító hatással rendelkezik, vizének összetételét kémiai vizsgálatokkal elemzik. Az elnyerhető minősítés nem egyszerű, azt számos vizsgálat előzi meg, köztük tényleges embereken végzett kutatások is.

A gyógyvizek gyógyító hatásukat leghatékonyabban kúraszerűen fejtik ki, így minimum 15 alkalommal érdemes ellátogatni a fürdőbe. A gyógyvizek elsősorban mozgásszervi betegségek és krónikus ideggyulladásos megbetegedések esetén ajánlatosak, de kedvező hatással bírhatnak akár bizonyos nőgyógyászati vagy bőrbetegségek panaszaira is.


Fontos, hogy mielőtt felkeresünk egy gyógyvizes fürdőt, előtte mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvosunkkal.

Ezután tekintsük át, mi is az a termálvíz, amit a köznyelv sok esetben a gyógyvíz szinonimájaként aposztrofál, holott közel sem azonos a kettő, sőt! Míg a gyógyvíz minőség eléréséhez a hőfok nem releváns tényező, addig a termálvíz nem más, mint a 30 fok feletti hőmérsékleten feltörő víz. A köznyelvben azonban nem ragaszkodnak a 30 fokos vízhez, mindent így hívunk, ami “melegebb” feltörő víz.

Hazánk területének mintegy 70 százaléka alatt található termálvíz, tehát igazi termálnagyhatalom vagyunk. Gondoljunk csak a legnépszerűbbekre, mint a Hévízi-tó, Miskolctapolca vagy az egri termálfürdő.

És nem utolsó sorban jöjjön az élményfürdő. Az érvényes rendeletnek megfelelő, valamint az illetékes ÁNTSZ által vízminőségre minősített élményfürdő, ahol a rendelkezésre álló üzemelő medencék száma minimálisan 3 darab a működtetést biztosító fedett létesítményekkel együtt. Az élményfürdő nagy előnye tehát a strandolással szemben, hogy míg ez utóbbi erősen időjárásfüggő, addig az élményfürdőben egy zimankós, téli napon is valódi élményekre találunk.

Végezetül: válaszd bármelyik típusú fürdőzést, menj egyedül, családdal vagy barátokkal, ha ki tudod kapcsolni a mindennapok mókuskerekét, az élmény nem marad majd el!

Mindhárom fent taglalt fürdőtípusra számos kisebb-nagyobb hotel épült, a többi között Sárváron is, így ha te is kedvet kaptál hozzá, akkor mindenképpen látogass el a sárvári gyógy- és wellnessfürdőbe. A kikapcsolódás garantált lesz!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük