Dr. Dan Wang, a hong-kongi egyetem (SHTM) munkatársának és társszerzőinek közös tanulmányából kiderül, hogy a mindennapi okostelefon használat bizony nagyban rányomja a bélyegét a turisztikai tapasztalásunkra, azaz a nyaralásra.

Márpedig a mobilhasználat a mindennapjaink részévé vált, számtalan letölthető alkalmazás segíti az életünket: vásárolhatunk, zenét hallgathatunk, fotózhatunk, de edzhetünk, információhoz juthatunk és akár útbaigazítást is kaphatunk általa.

Egy felmérés szerint a nyaralók 80 százaléka használja a pihenés alatt is a mobilját, és csaknem ugyanennyien vannak (csupán 10 százalékkal kevesebben), akik az itt készített képeket nyomban meg is osztják a közösségi médiában. Ilyenkor viszont nem más történik, mint csupán a telefonunk objektívén keresztül vagyunk részesei a történéseknek, és pont a lényegről maradunk le: a jelen varázslatos pillanatáról. Ez a pillanat pedig a későbbiekben a képeket nézegetve sem hozható már vissza.

A nyaraláshoz a mobil úgy kapcsolódik, hogy lényegében azok is hétköznapok, csak éppen egy másik közegben. Mivel a mobilokon keresztül tapasztaljuk az életet, ezért a legtöbb ember ilyenkor sem tud elszakadni tőle. Valójában mindig a korábbi rutinunkat hozzuk, ami így befolyásolja a nyaralást is. A normál hétköznapokhoz viszonyítva kiegészül persze néhány utazásspecifikus tevékenységgel, úgy, mint a repülés nyomonkövetése, a becsekkolás vagy a hotel lefoglalása.

A vakáció alatt is csábító tud lenni, hogy az otthon maradtakkal egy gombnyomásra kapcsolatba léphetünk, valamint az is, hogy minden szükséges információ pillanatok alatt megtudható egy helyről. Nem igazán gondolunk bele, de azzal, hogy nem szakadunk el a telefonunktól, azt kockáztatjuk, hogy lemaradunk a valódi élményekről. Ráadásul, ha olyan adatforgalmad van, ami lényegében végtelen, az megint csak arra ösztönöz, hogy többet és többet használd a telefont.

Nyaraláskor egy GPS-es navigáció valójában nagyon hasznos, de ugyanakkor káros, ha folyamatosan a képernyőt bámuljuk.

Figyelj tehát a mértékre, és légy tudatában a viselkedésednek. Hidd el, semmiről se maradsz le, sőt, az élmény, aminek valóban a részese voltál, a tiéd marad egy életen át.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük