Arról már sokszor írtunk, hogy az, aki Sárváron jár és szereti a természetközeli élményeket, látogasson el az arborétumba. Vagy ha az állatokért van oda, nézzen körül a Vadkert Major állatsimogatójában. Egy szintén természetközeli lehetőséggel azonban még nem nagyon foglalkoztunk. Ez pedig a Sárvári Kalandpark tanösvénye. Ide szerintünk a növény- és állatbarátoknak is érdemes ellátogatniuk. Mondjuk egy kötélpályás bátorságpróba után.

Nézzük, mi minden vár a kalandpark tanösvényén!

Először is tájékozódhatsz a környék rovarvilágáról. Ha végighaladsz az ösvényen, többféle szitakötő fajjal találkozhatsz. Gyakran kerülnek a szemünk elé pillangók, de vannak itt futóbogarak, cincérek és szarvasbogarak is. Itt, a víz közelsége miatt meglehetősen gazdag a rovarvilág. De a madarak is nagyon szeretnek a parkerdőben élni. Az itteni fák, cserjék, illetve az aljnövényzet ugyanis kiváló fészkelő helye az énekes madaraknak. Az egyes idősebb fák törzsében pedig odúlakó madarak “laknak”. Gyakran találkozhatunk a tanösvényen széncinegével, kékcinegével, barátcinegével és nagy fakopánccsal is. Olykor feltűnik erdei pinty, fekete és énekes rigó. Aztán a cserjék sűrűjébe gyakran bújuk meg az ökörszem, a barátposzáta és a fülemüle. A fák törzsén pedig rendszeresen lejt táncot a csúszka és a rövidkarmú fakusz.

De ott vannak még a vízimadara is.

A csónakázó tavat körülölelő nádasban gyakran fészkel tőkés réce és szárcsa. Bár ez utóbbit nehéz szemügyre venni. Hasonlóan “rejtőzködik” a vízityúk és a vízicsibe is. De érdemes kitartónak lenni a szemlélődésben. Ahogy a fülelésben is, hiszen gyakran nádirigó hangos „karicsolása” kíséri az utunkat a tanösvényen. Ahogy a kalandpark oldalán írják: a nagyobb testű gémfélék közül a szürke gém és a nagy kócsag rendszeres vendég a tavon. “Szerencsésebbek a legkisebb termetű gémünket, a törpe gémet is megpillanthatják a nádszálak között. Különleges látványt nyújt, amikor a csillogó acélkék tollazatú jégmadár átrepül a tó felett” – olvasható.

A fényképező eszközt ne felejtsd otthon!


Ha ügyes vagy, akár kecskebékát, barna és zöld varangyot is fotózhatsz. Miközben az aláfestő zeneként a vöröshasú unka jellegzetese “huhogása” szól. A hüllők közül találsz itt vízisiklót, van a parkban mocsári teknős. Ez utóbbiakat a vízzel telt felhagyott agyaggödrök környékén célszerű keresni. A halak közül a compó és az aranykárász természetes úton, a Gyögyös-patak vízrendszeréből telepedett ide. De sporthorgászat céljára is telepítenek halakat a tóba. Így ponty, dévérkeszeg, süllő, csuka és harcsa is él itt.

Van tehát mit megcsodálni a kalandpark tanösvényén. Ha gyermekkel érkeznél Sárvárra, szerintünk mindenképpen menjetek végig az útvonalon. Akár egy olyan napot is tarthattok, amikor körbenéztek az arborétumban, elmentek az állatsimogatóba, és a tanösvényen is gyűjtötök egy-két élményt. Ugyanitt egyébként egy csodás fűszer- és gyógynövénykertet is találtok.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük