„Ilyen időben a legszívesebben egész nap csak az ágyban maradnék.” Ismerősen hangzik a mondat? Esetleg az elmúlt hetek szürke időjárása téged is lehangolt?

Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül.

Berlinben, a Humboldt-egyetem kutatóit is foglalkoztatta a kérdést, azt vizsgálták, miként befolyásolja a hangulatunkat az időjárás.

A tanulmány több, mint 1200 fővel készült, akiknek az átlag életkora 28 év volt.

Egy elég komplex vizsgálatról van szó, hisz azon túl, hogy sütött-e a nap, vagy felhős volt az idő, a következő faktorokat is nézték: hőmérséklet, szél, eső, hó, és légnyomás. Továbbá az is számított, hogy milyen hosszúak voltak épp a napok.     

A vizsgálat egy személyiségteszttel kezdődött, amivel feltérképezték, hogy a kutatás résztvevői mennyire nyitott személyiségek, mennyire lelkiismeretesek, esetleg neurotikusak. Ezenfelül a társasági életüket, illetve az alvási szokásaikat is figyleték.

Az alanyoknak pontos feljegyzést kellett készíteniük egy online felületen arról, hogy hogyan is érzik magukat. A pozitív és negatív hangulatukat különböző jelzőkkel illették, melyeket egy kérdőív segítségével rögzítettek.

Aztán az igy kapott információkat összevetve megszületett az eredmény:

A napi hőmérséklet, a szél, a napsütés, a csapadék, a légnyomás, illetve a napok hosszúsága nem igazán befolyásolja a jó hangulatunkat. Ezek ugyanis inkábba a rossz hangulatért felelősek. A napfény a fáradtsági szintünket befolyásolja, a szelet a legkevésbé tavasszal és nyáron toleráljuk, míg a rövidebb napok mindenkire másképp hatottak. Egyeseket pozitív irányba, míg másokat negatív irányba befolyásolt.    

Konklúzióként elmondták, hogy akikre negatív hatást gyakoroltak a rövidebb napok, azok inkább veszélyeztetettek a SAD szempontjából, ami nem más, mint az évszakokkal kapcsolatos hangulati betegség.

Okozza bármi is a rossz hangulatot, a fáradtságot, egy jó wellness biztosan segíteni fog. Szauna, pezsgőfürdő, masszázs… mind-mind endorfint termelnek, így ha kicsit lehangoltnak érzed magadat, irány a fürdő.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!