Okostelefon, táblagép, laptop, internet, közösségi média, különféle navigációs alkalmazások – csak néhány olyan eszköz és tevékenység, ami nélkül a legtöbben ma már elképzelni sem tudjuk az életünket, de még csak néhány napot sem. Pedig ha nyaralni indulunk, annak érdekében, hogy teljes valójában meg tudjuk élni a jelen pillanatot, a legideálisabb az volna, ha képesek lennénk mellőzni a fent felsorolt okoseszközök és alkalmazások tömkelegét.

Manapság már alapvető követelmény, hogy folyamatosan elérhetőek legyünk akár telefonon, akár valamilyen közösségi felületen. Ez pedig – ha bevalljuk, ha nem – fárasztó és egyben terhes dolog is egyszerre. Főleg akkor, amikor nyaralni indulunk és a cél a teljes kikapcsolódás lenne.

Viszont pozitív, hogy ezzel párhuzamosan már van egy olyan szűk réteg, akik bizony ezt felismerve vágynak arra, hogy digitális eszközöktől mentesen élvezhessék a nyaralásuk alatti pillanatokat.

Ezt a jelenséget volt hivatott vizsgálni egy közelmúltban Angliában elkészült tanulmány is, ami arra kereste a választ, hogy miként hat az egyénekre a digitális technológia nélküli utazás. Mit éreznek akkor, amikor lekapcsolódnak a hálózatról, nem férnek hozzá a közösségi médiához, nincs náluk se telefon, se navigációs eszköz.

A kutatást a University of East Anglia és a University of Greenwich and Auckland University of Technology egyetem végezte. A kutatók – akik maguk is részt vettek a tanulmányban – azokat az érzéseket vizsgálták, miket a lekapcsolódás előtt, alatt és a visszakapcsolódást követően éreztek.

Összesen 24 résztvevőt vizsgáltak hét országból, s a legtöbben több mint 24 órára kapcsolódtak le a digitális világról. Az átállási idő vegyes volt. Voltak olyanok, akik egyből tudtak alkalmazkodni és élvezni az új helyzetet, míg másoknak ehhez több idő kellett.

A tapasztalat az volt, hogy az így utazók nemcsak többször létesítettek kapcsolatot a helyiekkel és más utazókkal, de a saját útitársukkal is több időt töltöttek.

Negatív tapasztalat is volt természetesen, hiszen a technológia egyben nagyszerű dolgokat is lehetővé tesz számunkra, úgy, mint a navigáció. A kutatásban résztvevők szorongással élték meg a Google Maps nyújtotta addigi biztonság megszűnését.

Amikor tehát az emberek lekapcsolódtak, jobban figyeltek a környezetükre, nem vonták el a figyelmüket a beérkező üzenetek és egyéb értesítések. Ellenben a visszakapcsolás, amikor meglátták a sok értesítést, üzenetet, már azért sokaknál okozott feszültséget.

Ennek ellenére a nyaralás során szerzett merőben új, pozitív tapasztalat hatására többen döntöttek úgy, hogy máskor is csinálnak majd hasonló, okoseszközöktől mentes nyaralást.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük