Önmagában a téli időjárás nem vált ki ízületi fájdalmat. Viszont a hideg hőmérséklet felerősítheti a meglévő panaszokat. 

Miért fájnak télen jobban az ízületek?

Egyszerűen a hideg hatására az izmok és az inak merevvé válnak. Ez pedig fájó érzést válthat ki. Ugyanakkor a hideg egy úgynevezett vazokonstrikciónak nevezett folyamatot is elindít. Ami lényegében a végtagok ereinek beszűkülését jelenti. És ez ugyancsak fájdalomhoz vezethet az adott ízületek környékén. Mindezek mellett a légnyomás csökkenése hatással van a mozgásszervekre. Különösen akkor, ha azok gyulladtak. A külső légnyomás csökkenés miatt megnő az ízületekben a belső nyomás, ami duzzadást, ezáltal fájdalmat generál. És azt se feledjük, hogy a hideg izmok, ízületek sérülékenyebbek, illetve a mínuszokban a fájdalom receptorok is érzékenyebbek.

Végül még egy dolog: télen általában keveset mozgunk. Ami megintcsak ahhoz vezet, hogy egy idő után beszűkül a mozgás, fájni kezdenek az mozgásszerveink. Ha nincsenek edzésben az ízületek, apróbb aktivitás is megterhelő lehet.

Mit tehetünk, hogy mindezeket elkerüljük, vagy ha már jelentkeztek a panaszok, sikerrel szüntessük meg azokat?

Evidensnek tűnik, de mégis ki kell emelni a megfelelő öltözék fontosságát. Sokan nem tudják, hogy a szervezet csak akkor kezdi felmelegíteni a végtagokat, ha a többi testrészünk már elérte a kellő hőmérsékletet. Szóval ha a szabadban vagyunk, a meleg cipőt és a kesztyűt se feledjük, egyébként megfázhatnak az ízületek.

Ne mondjunk le a mozgásról télen se! Nem feltétlenül kell kint sportolni… Például az úszás kiválóan átmozgatja a testet. Ráadásul a vízben még azok is tudnak aktívak lenni, akiknek az ízületei nem teljesen egészségesek. Úszás közben nem nehezedik akkora nyomás a mozgásszervekre, mint a szárazföldön.

És ha már víz: menjünk rendszeresen gyógyfürdőzni. A kellemesen meleg víz ellazítja az izmokat, az ízületeket. Arról nem is beszélve, hogy a vízben lévő összetevők jótékonyan támogatják a mozgásszervek egészségét. Ellenállóbbá, rugalmasabbá tehetik azokat. 

Végül ne feledjünk a D-vitamint. Azaz menjünk napfényre, amennyit csak lehet. Egyrészt ezzel is támogatjuk az izmok, az ízületek, a csontok egészségét. Másrészt a D-vitamin hatással van a lelki egészségre is. Ami ugyancsak összefüggésben van a fájdalom érzettel. Ha rendben a lélek, erősebb az immunrendszer, ahogy az ellenálló képességünk is.

Szóval télen irány a gyógyfürdő! Mozgassuk át a vízben az ízületeket, az aktív mozgás után pedig lazítsunk a kellemesen meleg vízben. Akár a kinti medencében, ahol még a Nap sugarainak hála a D-vitamin termelődés is beindulhat a szervezetben.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük