A gőzfürdő nem kimondottan egy mai egészségmegőrző kikapcsolódási forma, ugyanis használata az ókori görögökig, rómaiakig nyúlik vissza, és persze ne feledkezzünk meg a török fürdőkről sem. Ezekből kis hazánk is kapott néhányat örökségül, közülük pár még a mai napig is üzemel.

Az, aki rendszeresen használja a gőzfürdőt, nem is gondolná, de rengeteget tesz az egészsége védelme érdekében, hiszen a relaxáción, a feltöltődésen túl számos pozitív tulajdonságát figyelhetjük meg.

Hatásában ugyan egészen hasonló a szaunához, működésük mégis teljesen ellentétes.

A gőzfürdő tulajdonképpen egy felmelegített szoba, ahova egy vízzel feltöltött generátor gőzt pumpál be, aminek köszönhetően 80-100 százalékos páratartalom jön létre, míg a levegő hőmérséklet csak 40-45 fok között mozog. Ebben van tehát a fő különbség a szauna és közte, hiszen míg a gőzfürdő nedves hővel, addig a szauna száraz hővel van felfűtve. A szaunában ráadásul sokkal magasabb a hőmérséklet (70-90 fok), viszont kisebb a páratartalom (5 – 30 százalék).

És akkor vegyük csak sorra a fent már említett jótékony hatásokat.

Először is keringésjavító hatású. Főként idősek esetén van pozitív hatással a szív- és érrendszerre.

Egy 2012-es tanulmány azt igazolja: a gőzfürdő úgy fejleszti a keringést, hogy kitágítja a kisebb ereket. Ugyanakkor csökkentheti a vérnyomást is, és egészségesebben tartja a szívet.

Ettől függetlenül bárminemű szív- és érrendszeri panasz esetén feltétlenül konzultálni kell a kezelőorvossal, tehát csakis nagy körültekintés mellett használható.

A bőrünkre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. A gőz kitágítja a pórusokat, majd az izzadás segítségével beindul a tisztulás, a méregtelenítés. A pattanásos bőr kezelésére is kimondottan alkalmas lehet.

Gőzfürdő után ajánlott leradírozni a bőrünket, ugyanis ilyenkor a felpuhult bőrről könnyedén eltávolítható az elhalt hámréteg, ami után extra puhának és selymesnek fogjuk érezni a bőrünket.

A forró gőz segíthet ellazítani az izmokat is, így edzés után tökéletes
fájdalomcsillapító lehet.

De nem csak az izmok, hanem az ízületek ellazításában is szerepet játszik,
ami hozzájárul azok rugalmasságához.

Nem utolsó sorban pedig – úgy, mint a legtöbb wellness kezelés – ez is oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt, feltölt és energetizál.

De bármennyire is áldásos hatásai vannak a gőzfürdőzésnek, kockázatai természetesen ennek is lehetnek. Ha valamilyen betegségben szenvedünk, előtte az orvosunkkal mindenképpen konzultáljunk a használatot illetően.

Állapotosan, szívproblémával, magas vagy alacsony vérnyomással, epilepsziával, antibiotikum szedése mellett vagy alkoholos befolyásoltság alatt magas kockázattal számoljunk.

Egy-egy alkalommal 15-20 percnél tovább ne legyünk a kamrában, illetve előtte és utána is fordítsunk kiemelt figyelmet a hidratálásra.

Ezeket szem előtt tartva azonban bátran használjuk, és élvezzük a gőzfürdő nyújtotta áldásos hatásokat.

Mondjuk Sárváron, akár ezekben a hotelekben. Klikk!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük