Utazásunk során előbb-utóbb megéhezünk és szomjasak leszünk. És ha már eljutottunk egy új helyre, miért ne kóstolnánk meg a helyi ízeket. Mutatunk pár Vas megyei finomságot.
Ki ne hallott volna a vasi dödölléről? Ismert Vas megyei étel. Igaz, főként az Őrséghez kötődik, de a legtöbb környékbeli étterem kínálatában megtaláljuk. Ez a hagymás burgonyás étel önmagában is igazán tápláló. Ennek ellenére gyakran köretként kínálják, mondjuk egy ízletes vadpörkölthöz.
Ahogy a nevében is szerepel, szintén a térség egyik jellegzetes étele a Vasi pecsenye. Ez valójában egy szép szelet sertéstarját takar, amit jó kis helyi fűszerekkel ízesítenek. Pirospaprikában és lisztben meghempergetik és olajban kisütik – szép pirosra. Hozzá illő köret a hagymás törtburgonya.
Vas megyéhez köthető finomság még a Hegyháti vargányás sertéspörkölt. Ez megint nem egy diétásnak mondható étel, ugyanis csülökből, sertéscombból és szalonnából készül. Van benne még jó kis helyi vörösbor és enyhén csípős magyaros paprika. No meg egy jó marék vargánya.
A felsorolt ételek mellé finom Vas megyei borok kóstolását ajánljuk. Érdemes megízlelni a ság-hegyi, a csepregi, a vaskeresztesi és a kőszegi borokat.
Vas megyében sok kis pincészetnél is kóstolhatunk kevésbé ismert nedűket. Érdemes tehát egy túra alkalmával felkeresnni ezeket a birtokokat. Vas megyében sokan szőlészkednek a Vasi Hegyháton, a Kemenesháton és Sárvár vonzáskörzetében is rendkívül sok jó bort találni. Ez utóbbi térségbe sokan érkeznek úgy, hogy a fürdőzést egy kis bor- és ételkóstolóval kötik össze.
Próbáld ki Te is! Mind a helyi borokat, mind Vas megye jellegzetes ételeit. Mutatunk néhány éttermet!