Napi egy alma az orvost távol tartja… – szól a mondás. Ami manapság is érvényes, viszont az új kutatások szerint nem csak az almára igaz a megállapítás. A szakértők arra jutottak, hogy akár az alma, úgy a napi egy avokádó is hasonló védelmet nyújthat.

A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy igyekezzünk a táplálkozási rutin részévé tenni az avokádót. Ha így döntünk, nagyot léptünk az egészség megőrzése érdekében.

Egyébként az avokádó “varázsereje”, hogy a szív egészségét is támogatja: kálium, magnézium, mangán például bőven van benne. Ahogy folsav, K-vitamin, E-vitamin és C-vitamin. De rengeteg antioxidánst is tartalmaz, továbbá olyan fitokemikáliákat is, mint a lutein és a zeaxantin, ami egyedülálló táplálék összetételnek tekinthető. 

A Journal of the American Heart Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint hetente két adag avokádó elfogyasztása (egy avokádó) 21 százalékkal csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát. De a vérnyomást is képes szabályozni, csökkenteni. Ehhez már napi egy avokádó is elegendő lehet. Erről a Journal of Clinical Lipidology folyóiratban közöltek egy tanulmányt.

És akkor a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról még nem is beszéltünk. Az avokádó napi fogyasztása elősegítheti a bélrendszerben a rövid szénláncú zsírsavak termelését, amik energiaforrást jelentenek a vastagbelet bélelő sejteknek. Ez növeli a rostot emésztő baktériumok számát, ami a bélrendszer jobb egészségét eredményezi.

Végül az agy: egy avokádó 370 mg luteint tartalmaz. Ez egy erős antioxidáns, ami gyengíti a kognitív degeneráció kockázatát. A lutein felhalmozódik az idegszövetekben, ami így serkentheti a neurokogníciót, vagyis az információ összekapcsolásának és áttekintésének folyamatát.

Nem lehet tehát kérdés: az avokádónak ott a helye a mindennapi élelmiszerek között. Úgyhogy ha van rá mód, te is tedd az étkezési rutin részévé az avokádó fogyasztását. 

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük