Az átlagnál stresszesebben éljük a mindennapjaikat. A Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. által készített, közel tízezer válaszadóval végzett felmérés azt mutatja, hogy a magyarok 53 százaléka stresszesebb az átlagnál. Ami a szakértők szerint és a teszt kitöltőinek saját bevallása szerint is összefüggésben áll a kevés minőségi alvással, a stresszes munkahelyi légkörrel és azzal, hogy alig jut idő saját magunkra.

Kiderült, hogy a stressz miatt rosszul alvók aránya közelít a 60 százalékhoz (59,1 százalék). Sokan tartják továbbá az átlagnál megterhelőbbnek a mindennapi munkát is. A válaszadók 55 százalék vélekedik így. A kapott eredményekből látszik az is, hogy otthon már nem szívesen foglalkozunk a munkával. A felmérésben résztvevők közül tízből csak nagyjából négyen gondolnak hazatérve a munkahelyi feladatokra. A kérdéseket összeállítók arra is kíváncsiak voltak, hogy egy fárasztó nap után mennyire komplikált az otthoni légkörben feltöltődni. A hétköznapi feltöltődést a válaszadók valamivel több mint fele érzi nehezen kivitelezhetőnek. Ami abból is adódhat, hogy az átlagnál többen, csaknem a megkérdezettek 60 százaléka (59,3 százalék) érzi úgy, hogy nincs magára elegendő ideje.

Pedig – ahogy a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdő reumatológus főorvosa, dr. Szerb János is mondja -, a stresszel szemben akkor vehetjük fel eredményesen a harcot, ha képesek vagyunk megtalálni a munka és a magánélet közti egyensúlyt. Ha ez nem sikerül, a szervezet raktárai kimerülhetnek, ami szervi problémákhoz vezethet. Ezért is a kardiovaszkuláris betegségek számítanak a leggyakoribb haláloknak Európában.

Sokat mobilozunk az ágyban

A szakértő óriási problémának tartja, hogy a családok az estéket nem beszélgetéssel, kikapcsolódással, relaxálással töltik. Sokaknál még az ágyban is a kézben van az okostelefon. Ez pedig egyáltalán nem szolgálja a pihenést. A kijelző által kibocsátott kék fény ugyanis kimondottan provokatív a szervezet számára. Ingerli az agyban a limbikus rendszert, ezáltal az képtelen kellően kikapcsolni. Pedig legalább napi 7 óra pihentető alvásra lenne szükségünk – mondja a szakértő.

Sokkal tudatosabban kell megtervezni a pihenésre szánt időt

A reumatológus főorvos a kiegyensúlyozottabb életvitelhez azt javasolja: tervezzük meg úgy a hétköznapokat, hogy legyen idő a relaxációra, a felépülésre, a családra, a nyugalomra, a csendre és a kellő mennyiségű, jó minőségű alvásra. Hétvégente pedig iktassunk be legalább egy pihenő napot.

A wellness többet segít, mint gondolnánk

A sárvári szakember a wellness pihenésekről annyit mondott, hogy az kiváló átmeneti segítség lehet a stresszel szemben. Amellett, hogy gyógyfürdős pihenéskor nyugtató kezelésekkel, testmozgással töltjük fel a kimerült raktárakat, azt is érzékelhetjük, hogy milyen a test számára az, amikor a hétköznapi megterhelő feladatok után a szervezet végre pihenni tud.

Dr. Szerb János azt is elmondta, hogy a feszültség szintünk összefüggésben áll az immunrendszerünk teljesítő képességével is. Ha ugyanis a stresszel túlzottan leterheljük a szervezetet, könnyebben elkapjuk a vírusokat is. Célszerű ezért naponta relaxálni és hetente hosszabb időt szánni a kikapcsolódásra.

Értékesen kell eltölteni a szabadidőt

A szakértő ajánlása és a sárvári TDM felmérése során kapott adatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a magyarok többségének több kikapcsolódásra lenne szüksége. Vagyis a jelenleginél sokkal tudatosabbnak kell lennünk, ha a szabadidő eltöltését tervezzük.

Dr. Szerb János minderről hosszabban beszél a mellékelt videóban. Amelyben ahhoz is ad tippeket, hogy miként célszerű megtervezni egy wellness pihenést.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük