Amikor stresszesek vagyunk, szorongunk valami miatt, teljesen átalakul a légzésünk. A nyugtató mély légzés helyett általában szaporábban és sekélyebben vesszük a levegőt. Ha ezt felismerjük és átváltunk lassú, mély légzésre, a feszültség is elillan. Hogyan lehetséges ez?

Stresszes helyzetben kalapál a szív, izzad a tenyér, szapora lesz a légzés. Beindul az ősösztön, azaz a “küzdj vagy menekülj” reakció. Függetlenül attól, hogy a test nincs fizikai veszélyben, ugyanúgy reagál, mintha egy medve üldözne minket.

Azon, hogy ez az érzés ne hatalmasodjon el rajtunk, egy egészen egyszerű módszert segíthet. Méghozzá a mély légzés. Azzal ugyanis, hogy nagy levegőt veszünk, a paraszimpatikus idegrendszert aktivizáljuk. Ami ugyebár az agy ellazulásáért is felel. Ilyenkor több oxigén áramlik a testben, a pulzus lelassul és az elme elcsendesedik. Plusz a mély légzés csökkenti a vérnyomást és az izmok ellazításához is hatékonyan hozzájárul.

A mély légzés egyfajta meditáció. Már azzal, hogy néhány nagy levegőt veszünk, egy egészen más lelkiállapotba kerülünk. 

A légzésre való összpontosítás egyszerű módja annak, hogy kapcsolatban maradjunk a jelennel és az “itt és most”-ra koncentráljunk. Bizonyos értelemben a légzés egy belső metronómként szolgál. 

Hogyan vegyünk nagy levegőt?

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, nem is olyan magától értetődő a helyes levegővétel. Általában egy szimpla légzés során nem telik meg levegővel a tüdő. Szóval szükség van némi tudatosságra. A helyes, stresszűző légzéshez az orron át kell levegőt venni. Hagyjuk, hogy a borda kitáguljon és teljesen megteljen a tüdő levegővel. Ezután tartsuk bent kicsit a levegőt, majd szépen lassan fújjuk ki a szánkon. Ezt addig végezzük, amíg azt nem érezzük, hogy szűnik a feszültség és teljesen el nem lazulunk.

Természetesen a gyakorlat akkor is végezhető, ha nem vagyunk feszült helyzetben. Akár egy wellness pihenés alatt, vagy épp otthon, lefekvés előtt is sort keríthetünk rá.

Ha rendszeres a mélylégzéses meditáció, azt a szervezet, az elme meghálálja.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!