Azt gondolnánk, hogy a 100 fokos kabinban jelentősen megnövekszik a test hőmérséklete. De a szaunázás valójában alig emeli meg a belső hőnket. Még a hőemelkedésnek tekintett 37 fokot is alig éri el a szervezet. Húsz perc szaunázás alatt mindössze 0,4 fokkal melegszik fel a test. És a bőr felületének a hőmérséklete se lesz kimagasló. Nagyjából 40 fokosra melegszik csak. 

Mindez persze a szervezet hatékony munkájának köszönhető. Hiszen a szív ilyenkor erősebben kezd dolgozni, hogy lehűtse a szervezetet. Ezért mondjuk azt, hogy a szaunázás felér egy kiadós edzéssel. A 100 fokos kabinban ugyanis 70-ről 100-ra is emelkedhet a szívverés. Sőt, ahogy az Index.hu írja egy nemrég publikált cikkében: ha csak hébe-hóba látogatunk forró kabinokat, akkor akár 150-et is verhet a szívünk percenként. Ami a magas érték ellenére hasznos lehet. A kutatások szerint ugyanis aki rendszeresen szaunázik, annál kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség. A felmérések eredményei szerint a legerősebb szívűek azok, akik hetente öt alkalommal szaunáznak. A magas hőmérséklet ugyanakkor a stroke kialakulásának az esélyét is csökkenti. Illetve ma már bizonyított tény az is, hogy a szaunázás frissíti a memóriát és az Alzheimer-kór kialakulása ellen is hatásos módszer. Sőt, a magas hő csökkenti a vércukorszintet, valamint az inzulin függőséget a 2-es típusú cukorbetegeknél.

A legtöbben ezt nem is gondolnák…

Szóval a szaunázás több, mint egy remek wellness program. Így ha az egészséged engedi, semmi esetre se hagyd ki a következő kikapcsolódásodkor a szaunázós relax-ot. Illetve ha teheted, tedd rendszeressé az “izzadást”.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük