A tanulmányok szerint az egészséges életmód átlagosan 60 százalékkal képes ellensúlyozni a genetikát. Ez az évek tekintetében nagyjából plusz 5 évet jelent.

Köztudott, hogy egyes emberek genetikailag hajlamosak a rövidebb élettartamra. És az is ismert tény, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az étrend és a fizikai aktivitás is befolyásolja az élettartam hosszúságát.

Azt azonban mindeddig nem tudtuk, hogy az életmód és a genetika milyen arányban felelős az életünk hosszáért.

A Guardian friss cikke szerint a hosszú távú vizsgálatok azt mutatják, hogy az egészséges életmód 62 százalékkal ellensúlyozza az életet lerövidítő gének hatásait. Vagyis átlagosan 5 évvel meghosszabbítható az élet. Az erről szóló tanulmányt a BMJ Evidence-Based Medicine folyóiratban tették közzé.

A kutatásban egyébként 353 ezer 742 ember vett részt. Pontosabban ennyi alany biobank-adatait elemezték a szakértők.

Mi derült még ki?

Az átfogó vizsgálat rávilágított arra is, hogy azoknál, akiknek genetikailag nagy a kockázata a rövidebb életre, az életmódjuktól függetlenül 21 százalékkal nagyobb a korai halálozás valószínűsége, mint az alacsony genetikai kockázatúaknak.

Eközben az egészségtelen életmódot folytató embereknél 78 százalékkal nagyobb a korai halálozás esélye, függetlenül a genetikai kockázatuktól.

Mindehhez a szakértők hozzáteszik, hogy az egészségtelen életmód és a rövidebb élettartamú gének együtt több mint kétszeresére növelik a korai halálozás kockázatát a szerencsésebb génekkel és az egészséges életmódot folytató emberekkel összehasonlítva.

Mit tegyünk?

Bizonyos mértékig kontrollálható a genetikai kockázat. Ahogy azt fent is idéztük: a rövidebb élettartam vagy a korai elhalálozás genetikai kockázatát mintegy 62 százalékban ellensúlyozhatja a kedvező életmód.

Ahogy fogalmaznak: „A magas genetikai kockázattal rendelkező személyek 40 éves korukban körülbelül 5,22 évvel meghosszabbíthatják a várható élettartamot, amennyiben egészséges életre váltanak.”

Vagyis azok, akik rendszeresen mozognak, nem dohányoznak, nem isznak alkoholt, egészségesen táplálkoznak és megfelelő az alvásuk mennyisége és minősége, akár még a rossz géneket is “legyőzhetik”.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük