Szinte meglepő belegondolni, hogy a szaunázás, mint tevékenység milyen kevés cselekvést igényel, ahhoz képest viszont mennyi kedvező hatással bír az ember testi és lelki életére. Felnőttek esetén csökkentheti a szív- és érrendszeri problémákat, a stroke esélyét, de hatékony fegyver lehet a demencia elleni küzdelemben is. A stressz, a hétköznapi feszültség elűzéséről nem is beszélve. De a szaunázás nem csak hasznos, hanem óriási élmény is. Legalábbis ha úgy izzadunk, ahogy azt a németek elkezdték pár éve.

Németország gyakorlatilag csavart egyet az ősi, finn hagyományokon alapuló szaunázási szokásokon, és egy eltérő, jobban strukturált dolgot hozott létre. Ezt “sauna aufguss”-nak hívjuk. Magyarul szauna szeánsznak vagy felöntésnek nevezzük.

A szaunázásnak ez a fajtája csak az utóbbi időszakban ért el nemzetközi figyelmet, és terjedt el Németországon kívül is. De miből is áll mindez?

A hagyományos finn szaunától eltérően itt nem sima vizet öntenek a forró kövekre, hanem például illóolajosat, amit növényekből nyernek. Ezt az illóolajat sok esetben jég- vagy hólabdákra csepegtetik, majd ezt teszik rá a forró kövekre. Ezzel előzve meg, hogy a növényi esszenciák a forró kövekre égjenek.

A felöntést minden esetben képzett szaunamester végzi, aki a locsolással először megemeli a szauna hőmérsékletét és a páratartalmát. Ezt követően elkezdi pörgetni a kezében lévő törölközőt, így terelve az aromás gőzt a szaunázók felé. A hő elosztásának tehát nagy szerepe van. Ezzel pedig egy igencsak rendkívüli és különleges borzongató élményben részesíti a szeánszon résztvevőket.  

A pörgetésnek egyébként több technikája is van, így mára már kiegészül az élmény az esztétikai látvánnyal is, ezzel hozva létre egy egészen komplex hatást. Az aufguss tehát a művészi gőz- és hőelosztásra fókuszál a szaunában.

A szauna szeánsz ma már a legtöbb magyar wellness hotelben és fürdőben is elérhető szolgáltatás. Sárváron például szinte minden hétvégén kínálnak különféle extra szaunás programokat.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük