Az ökoterápia fontosságával kapcsolatos meggyőződés abból fakad, hogy az ember az ökoszisztéma része. Ennek megfelelően a szellemi és testi egészségünk is összefügg a környezetben végzett rendszeres tevékenységgel, a természettel való kapcsolatunkkal.

Ebben a terápiában a természet a terapeuta, “aki” arra emlékeztet minket, hogy a környezet részei vagyunk, nem pedig egy különálló entitás. Szakértők szerint alapszükségletünk, hogy kapcsolódjunk a természethez. Jelenleg az alapvélekedés az, hogy rendszeres természetközeli élmények nélkül sérülhet a jóllétünk. Vagyis “zöld” időtöltés nélkül aligha lehetünk egészségesek.

Az ökoterápia során a szervezet szerotonint termel és elősegíti a pozitív gondolatok kialakulását. Mindamellett, hogy önbizalmat ad, elűzi a mindennapok szorongását és segít figyelmesebbé válni. Általa könnyebben meglátjuk a jót, és megtanulunk hálásnak, elégedettek lenni. A terápia során tapasztalható meditatív állapot rávezet minket arra, hogy igencsak meghatározó részei vagyunk az ökoszisztémának. Egyben azt is érzékelteti, hogy mekkora a felelősségünk a természet védelmét tekintve.

Hogyan tehetjük az életünk részévé az ökoterápiát?

A legegyszerűbben mondjuk a kertészkedéssel. Azzal, hogy ültetsz, növényeket nevelsz, fogyasztod a termést, gondozod a szobanövényeidet, rengeteget teszel a mentális egyensúlyod érdekében. 

De szimplán a természetben való tartózkodás is sokat hozzátehet a jólléthez. Egy-egy ilyen alkalom bizonyítottan megváltoztatja a fiziológiai működésünket: helyreállítja a mentális fáradságot, helyreteszi a gondolatokat, illetve pozitívan hat a fizikai működésünkre is. A rendszeres erdei séta, a zöld tornaterápia, az erdőfürdőzés mind-mind olyan hatást gyakorol a létezésre, ami valódi gyógyerővel bír. 

De ugyanígy hat a jóllétre a környezet védelme is. Azzal, hogy óvjuk a természetet, visszaadhatunk valamit az ökoszisztémának. Ez egyfajta hála és egy mély, a gondoskodásból fakadó ösztönhöz kapcsolódó élmény. Amit megélni egészen egyedülálló érzés. Tudni, hogy vigyázunk valami olyanra, ami nélkül aligha létezhetnénk, erőt ad. Akárcsak a természet-művészet. Azzal, hogy a kreatív alkotásainkba beépítjük a természetes anyagokat, utat adunk a belső egyensúly kialakulásának. Illetve fokozzuk a természethez való kötődést.

Nem kérdés tehát: a természet gyógyít, csak közeledni kell feléje. Mélyítsd el a kapcsolatodat te is a környezettel, vigyázz a bolygóra és élvezd a ökoterápia jóllétre gyakorolt páratlan hatását. 

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük