Képzelj el egy hideg, friss hóeséses téli reggelt, miközben a környéken sétálsz a kezedben két bottal, melyekkel segíted a mozgásodat. Ez nem más, mint a nordic walking.

Egy speciális mozgásforma, ahol a síelésből ismert botokhoz hasonló eszközökkel támogatod a mozgásodat.

Eredetileg sífutóknak készült, hogy legyen mivel gyakorolniuk a nyári edzéseiken. Mára azonban nagyon sok helyen elterjedt már, illetve az idősek által is közkedvelt mozgásformává vált. Különösen például Svájcban ragad botot, és sétál így a természetben az idősebb generáció.  

A nordic walking kombinálja a kardió mozgást az erőteljes izommunkával a vállakban, karokban, törzsben és lábakban. Amikor bot nélkül sétálunk, csak a derék alatti izmainkat használjuk, amikor viszont bot van a kezeinkben, akkor aktiváljuk a felső testünket is. Bizonyítékok sora van rá, hogy a hagyományos sétához képest a nordic walking-gal 18 százalékról 67 százalékra emelhetjük a kalóriaégetést.

De lássuk csak, melyek a legfőbb előnyei a botokkal való sétának. A hagyományos gyalogláshoz képest több kalóriát éget el, és több izmot is működtet. Mindez pedig annak köszönhető, hogy ezzel a mozgásformával az izmaink 80-90 százalékát aktiváljuk, ami pedig kiváló a kalória égetésére.

A botok további előnye az is, hogy sokkal stabilabbak leszünk általuk, hisz a lábainkon kívül van még két másik eszköz, amire támaszkodhatunk. Ez pedig jól jön bizonyos sérüléseknél, nehéz terepen, vagy az idősek számára.

És ha még az előnyöknél tartunk, akkor meg kell említeni azt is, hogy ez egy igazán szórakoztató kikapcsolódási forma is egyben. Végezheted párban vagy csoportosan, így egy rendkívül kellemes társas tevékenység, de ha valódi kikapcsolódásra vágysz, akkor menj egymagad – legyél csak te, és a természet.

Számos nordic walking technika létezik, így ha kedvet kaptál hozzá te is, de nem tudod, hogy állj neki, akkor kattints az alábbi rövid kis videónkra.


A Sárvár környéki bringás túraúton már kerékpáros szervízpont is található. Így ha a kirándulás alatt gyors javításra szorul a bicaj, ezeket a nyilvános szervizeket bármikor igénybe veheted.


VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük