Valós probléma a szülői kiégés. Ami a kutatások szerint főként a külső elvárásokkal függ össze. Illetve azzal, hogy a tökéletességre törekszünk. Ami óriási probléma.

A szakértők szerint ugyanis a szülői frusztráltság a gyermekek mentális egészségére is jelentős hatással van. Ami egyébként egy körforgáshoz vezet. Hiszen akkor, ha a gyermek nem kiegyensúlyozott, mentális zavarokkal küzd, a szülő is terheltebb lehet. Így egyfajta spirálba kerülünk.

Vagyis a jelenleginél sokkal tudatosabban kell közelíteni a szülői kiégés kérdéséhez – vélik a szakemberek. Fel kell ismerni, hogy nincs tökéletes szülői nevelés. És tudatosítani kell, hogy a látszattal ellentétben egyik családnál sem megy minden zökkenőmentesen. A hozzáértők úgy gondolják, kár más szülőkhöz hasonlítani magunkat. Ez ugyanis könnyen viheti rossz irányba a mentális jóllétet. A tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyesfajta megközelítés nagyobb valószínűséggel vezet szülői kiégéshez, mintha a saját utunkat járnánk.

Ráadásul – ahogy arra fent is utaltunk – mindez nem csak a szülőkről szól. A felmérések egyértelműen bizonyítják, hogy a kiégett szülők gyermekei a viselkedés és az érzelmek terén is rosszabbul “teljesítenek”.  Úgyhogy fontos szembenézni a saját helyzetünkkel és jobban összpontosítani az öngondoskodásra. Fontos átgondolni, hogy mi a prioritás, illetve helyet kell találni a szülőségben az énidőre is.

Ha a gyerekek azt látják, hogy a szüleik jól gondoskodnak önmagukról, akkor nagy az eséllyel ők is ezzel az értékkel fognak felnőni.

Ahogy azt egy szülő mondta: „Sokkal szívesebben szeretnék egy boldog gyereket, mint egy tökéletes gyereket.”

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük