Manapság hazánkban masszíroztatni járni sajnos még nem épült be a rutin tevékenységek körébe. Netán rendszeresen, akár heti szinten masszőrt felkeresni pedig egyenesen luxusnak számít.

Így hát a masszázs azok közé a relaxáló vagy kezelő módok közé tartozik, amik kimaradnak az átlagos ember hétköznapjaiból.

Ez többnyire azért van így, mert egy ilyen kezelés nem számít a legolcsóbbnak – főleg hosszútávon -, valamint a wellness-szen kívül egyelőre még kevésbé elterjedt.

Az anyagiakon túl sajnos sokan gondolkodnak úgy, hogy egy időigényes elfoglaltság is egyben, ami nem férhet bele a mindennapjaikba.

Pedig kiváló kezelője lehet az különböző mozgásszervi betegségeknek is. Ami egy remek alternatívája lehet a gyógyszereknek, hiszen ha jobban belegondolunk, fájdalomcsillapító krémekre és gyógyszerekre alkalmanként egy vagyont hagyunk a patikában. Ezt az összeget akár masszázsra is fordíthatnánk. Ráadásul, ha így teszünk, akkor a panaszaink hatékony kezelésével egyidejűleg számos egyéb tünet megszüntetésére is alkalmunk nyílik.

De lássuk csak, mit is takar pontosan a masszázs, milyen fajtái vannak, illetve melyek ezek a fent már említett pozitív hatások.

A masszázs a test felületére, elsősorban a lágy szövetekre irányuló erőbehatás, amit végezhetünk kézzel, könyökkel, a talpunkkal, vagy egyéb segédeszközökkel is, függően attól, hogy milyen típusú masszázsról beszélünk. A masszázs során általában szükség van bizonyos vivőanyagra, ez legtöbbször valamilyen olaj, de a krém is megfelelő lehet.

Számos fajtája létezik, megkülönböztetünk frissítő és gyógyító masszázsokat, illetve a nyugati és a keleti masszázskultúrából adódó különbségek is számos masszázstechnikát eredményeznek.

Míg a nyugati masszázskultúrában az elsődleges cél az izmok átdolgozása, fellazítása, addig a keleti masszázs egy sokkal kiterjedtebb, egyetemesebb célt szolgál: az egész szervezet egyensúlyi állapotának elérését és fenntartását hivatott szolgálni.

Az egyik legelterjedtebb európai masszázs a svéd masszázs. Ez a masszázs az alapja sok egyéb masszázsfajtának, úgy, mint például a gyógymasszázs. További nyugati masszázsfajta például még a frissítő aromamasszázs, a menedzsermasszázs vagy a mély szöveti masszázs.

Itthon az egyik legismertebb keleti masszázsfajta a thai masszázs, szinte már minden városban találunk egy-egy ilyen masszázsszalont. De az ayurvédikus masszázs, a shiatsu, a tibeti mézes masszázs vagy a balinéz masszázs sem ismeretlenek már számunkra.

A fenti masszázstípusok számtalan különböző fizikai sérülés, probléma esetén állnak a rehabilitáció szolgálatában, például a fájdalomcsillapító hatásuk révén. Szerencsére egyre több szakorvos ajánlja, mint kiegészítő kezelés.

A masszázs nem csak kezel, hanem meg is előzhet. Egy sima masszázs elűzheti a stresszt, egy kiadós gyógyászati masszázs pedig segíthet, hogy fizikailag jobb formában legyünk. A rendszeres masszázzsal számos későbbi problémától és költségtől kímélhetjük meg magunkat.

A masszázs segíthet a fejfájás és a migrén leküzdésében, a hátfájás csökkentésében, növeli a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást, akár 50 százalékkal is csökkentheti a stresszhormonként ismert kortizolt, rugalmassá tesz, segít az izmoknak a méreganyagok eltávolításában.

A fentieket elolvasva talán már senkiben sem kérdőjeleződik meg a masszázs fontossága. Ne sajnáljuk rá az időt és a pénzt, ugyanis hosszútávon sokat megspórolhatunk ezzel az egészen egyszerű relaxációs és egészségfenntartó formával.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük