A termál körforgás egy hőterápiás kezelés: a hideg és a meleg váltakozására építő, pihenő szakaszokkal ötvözött terápiát jelent.

Szakértők szerint a testmozgás és a változatos étrend mellett a hideg-meleg terápia lehet az egészséges életmód harmadik alappillére.

A hőmérséklet viszonylag gyors váltakozása rendkívül jó hatással van a szervezetünkre – természetesen betartva az ajánlásokat, amiket később részletezünk majd. Most azonban tekintsük át, hogy melyek is ezek a szervezetünkre gyakorolt pozitív következmények.

Először is a bőr az a szervünk, ami leghamarabb találkozik a hőterápia okozta hatásokkal.

Meleg hatására az ereink, a pórusaink kitágulnak, majd a hideg hatására összehúzódnak és bezárulnak. Ezáltal kiválóan edződik a bőrünk, feszesebbé válik általa.

További pozitív hatása még az anyagcsere serkentés, ezenfelül egy remek értorna is egyben, hiszen a hideg-meleg hatására a hajszálereink kitágulnak, a keringésünk fokozódik, ezáltal frissebbnek fogjuk érezni magunkat.

Ezek után nézzük csak meg, miben áll a nagyszerűsége, illetve mit is takar pontosan a termál körforgás.

Ez valójában egy rituálé, ami egy 2000 éves északi tradíción alapul. Ahhoz, hogy a megfelelő hatást érjük el, fontos a sorrend, hogy mi után mi, illetve hogy mennyi ideig következik.

  1. Az első lépés a forróság. Töltsünk 5-15 percet a szaunában. Ahogy a testünk tárolni kezdi a hőt, a pórusaink kitágulnak, ezáltal könnyebben távozhatnak a méreganyagok.
  2. Második lépésként a hideg következik. Ez 10-15 másodperc hideg medencében történő mártózást, vagy zuhanyt jelent.
    Gyorsan lehűtjük a testünket a szauna után, azaz úgynevezett termál sokkot eredményezünk általa, ami serkenti a bőr pórusainak összehúzódását, valamint adrenalint szabadít fel.
  3. A harmadik és egyben befejező lépés a 20 perc pihenő. Ez egy látszólag kevésbé fontos résznek tűnik, mégis kulcsfontosságú az eredmény érdekében.
    A termikus sokk után a pihenőidő lehetővé teszi a dopamin felszabadulását, ami nem más, mint a boldogsághormon. Ilyenkor egy jól eső, nyugodt élmény járja át az egész testünket, ami tulajdonképpen az eljárás célja is egyben.
    Ezt a lépést sokféle körülmény között végezhetjük. Opcionális, tehát tőlünk függ, hogy egy függőágyban nyújtózva vagy egy relaxációs pavilonban a tűz körül adjuk át a testünket a nyugalomnak. A lényeg, hogy ez a kulcsfontosságú 20 perc, amíg relaxálunk, meglegyen a következő ciklus megkezdése előtt.

Ugyanis az optimális hatás elérése céljából a fent leírtakat háromszor ismételjük meg.

Az, hogy ki mennyi időt töltsön az első két szakaszban, az függ az egyén általános egészségi állapotától, attól, hogy mennyi ideig képes a szervezete tolerálni a magas, illetve az alacsony hőmérsékletet. Értelemszerűen a kezelés pozitív hatásai arányosak az intenzitás szintjével.

A kezdők először csak 5-8 percet töltsenek a szaunában, majd ha télen végzik a terápiát, akkor akár tehetnek egy rövid sétát is kint szabadban.

Azok, akik évente legalább 2-3 alkalommal ellátogatnak valamelyik fürdőbe, és van némi ismeretük és tapasztalatuk róla, azok 10 perc szaunázás után mártózzanak meg egy körülbelül 21 fokos medencében.

Végezetül a legtapasztaltabbak, illetve a kihívást keresők akár 15 percet is eltölthetnek a szaunában, ami után egy 10 fokos hideg zuhanyt is vehetnek.

Természetesen ezt követően mindhárom esetben tartsuk meg a már említett 20 perces pihenő szakaszt.

Fotó: Spirit Hotel

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük