És nem csak a stressz csökkenthető szaunázás közben, hanem a szív is meghálálja az ilyesfajta törődést. A kutatás szerint azoknál, akik hetente legalább négyszer szaunáztak, 77 százalékkal csökkent a kardiovaszkuláris problémák kialakulásának a kockázata.

A kutatók ráadásul arra is rájöttek, hogy minél több időt tölt valaki a szaunában, annál tovább őrzi meg a szíve az egészségét. A vizsgálat egyébként 14 éven át tartott.

Persze hasonló kutatásra már korábban is sor került, viszont eddig jellemzően csak férfiakat vizsgáltak. A mostani felmérésben résztvevők 51,4 százaléka nő volt. 

Miért olyan hasznos a szívnek, ha alacsony páratartalmú, forró, 80-90 fokos levegőjű “dobozban” üldögélünk?

Leegyszerűsítve azért, mert a hő a pulzusszámot percenként 120-150 ütemre emeli, ami megfelel a keringési rendszer közepes intenzitású fizikai edzésének. Nagyjából olyan a szaunázás a szervezetnek, mintha kicsit gyorsabban sétálnánk egy futópadon. A szaunázás segíti abban, hogy a vér könnyedén áramolhasson az érrendszerben, amellett, hogy vérnyomást is segít szabályozni.

A szív- és érrendszeri betegségeken túl még milyen egészségügyi panaszok kialakulásának a kockázata csökkenthető szaunázással?

A demencia és az Alzheimer-kór előfordulásának az esélye is jelentősen mérsékelhető. A szakértők azt mondják: ami jó a szívnek, az jó az agynak is.

A szaunázással javízható az erek működése, az alacsonyabb vérnyomásnak hála pedig csökken a szervezetben kialakult gyulladások száma és megőrizhető a kognitív rendszer egészsége is. De a szaunázás csökkenti a légúti betegségek kialakulásának az esélyét is (asztma, tüdőgyulladás). Plusz a hő javítja a tüdő működését, segít a jobb lézgésben is.

De a szauna jobb hangulatra is derít. A magas hő ugyanis megemeli az endorfin szinten a szervezetben. Úgyhogy a szauna a rosszkedv leküzdésében, de talán még az enyhe depresszió kezelésében is kiváló.

Mikor kerülendő a szauna?

Bármilyen egészségügyi problémája van, szaunázás előtt mindenképpen beszéljen a kezelőorvosával. Főleg, ha még tapasztalatlan a témában. Bizonyos szívbetegségek esetén nem ajánlott a szaunázás. Ahogy bőrbetegségek előfordulásakor sem. Az orvosok óvatosságra intik továbbá a terhes nőket.

A szaunázás előnyeit látva nem kérdés, hogy ha van rá mód, rendszeressé kell tenni az ilyesfajta kikapcsolódást. Vagy ha rendszeressé nem is, legalább a wellness alatt célszerű egy-egy kiadós kúrán részt venni.

Akár Sárváron, a fürdőben vagy azon szállodák valamelyikében, ahol saját szaunavilág várja a vendégeket. Hogy Sárváron melyek ezek a szállodák, itt nézheted meg.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük