Amikor vakációzni megyünk, hajlamosak vagyunk lazábban venni a dolgokat. Ilyenkor talán kockázatot is könnyebben vállalunk, a veszélyhelyzeteket sem látjuk úgy, mint otthon. Gyakran még a napvédő krém használatát is mellőzzük. Vagy ha használunk is ilyet, úgymond kötelességből tesszük csak. Vagyis nem kifejezetten vagyunk alaposak. Pedig sok múlik ezen.

És nem csak a krém használatán, hanem a fényvédő kiválasztásán is. Az pedig egyenesen rossz taktika, ha azért nem használunk napvédőt, hogy minél hamarabb lebarnuljunk. A krémhasználat és a barnulás ugyanis nem zárja ki egymást.

Akkor ugyanis, ha a bőrünknek megfelelő a kiválasztott krém, barnulni is fogunk. Alapos használat mellett pedig a kellő védelem miatt sem kell aggódni. De mi alapján válasszunk naptejet? A bőrtípus meghatározó. Ha világos a bőrünk, sok az anyajegyünk, igyekezzünk magasabb faktorszámú krémet választani. A nagyon világos bőrűeknek az 50-es faktorszámú krém ajánlott. Barnábbaknak 20-as, 30-as is elegendő lehet. Bizonyos ideig. A faktorszám ugyanis azt is mutatja, hogy mennyi ideig, hány percig tartózkodhatunk az adott krémmel bekenve magunkat a napon anélkül, hogy leégnénk. Érdemes még azt is megnézni a krém kiválasztásakor, hogy vízálló-e a készítmény. Illetve azt is, hogy fotostabil-e a naptej. Ez azt jelenti, hogy az anyag olyan fényszűrőt is tartalmaz, ami sugárzás és fény hatására nem változik meg. Vagyis nehezen bomlik le, így sokkal tovább véd, mint azok, amik nem fotostabilak. Ezek a krémek egyébként vissza is tükrözik az UV-sugarakat: az UV-A és az UV-B ellen is védenek. Ez utóbbi pedig megint egy olyan dolog, amit meg kell nézni a krém kiválasztásakor. Hiszen az UV-A sugárzás a bőr öregedéséért felel, a másik, az UV-B pedig a leégésért. Ami pedig a krém állagát illeti: lehet olaj, tej és krém. Amennyiben zsírosabb a bőrünk, ideálisabb a krém és a naptej. A száraz bőrűek bátran választhatnak olajat is. 

Ezekre figyeljünk a vásárláskor! Ha pedig megvan a krém, használjuk azt rendszeresen – a faktorszámnak megfelelően. Illetve kenjük be magunkat alaposan mindenhol. Pár perc az egész. De ügyeljünk arra is, hogy délelőtt 11 és délután 4 óra között ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon. Még akkor se, ha használunk napvédőt. Ebben az időszakban inkább az árnyékban lazítsunk.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük