Pár perc, és megyek, csak ránézek az e-mailekre… Na, ezt a mondatot a szabadság alatt nem szabad kimondani. Pontosabban tilos ilyenkor a munkahelyi teendőkkel foglalkozni. Azoknál az embereknél ugyanis, akik a nyaralás alatt egy óránál többet foglalkoznak a munkával, 43 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vakáció részleteire nem emlékeznek teljesen.

Vagyis ha meg is élik az élményeket, azokat emlékként nem viszik haza magukkal

Ez egyébként a Texas Egyetem és a HomeAway szállásfoglaló cég kutatásából derült ki. Az ok viszonylag egyszerű. Ha a munkával foglalkozunk, akkor olyan dolgokat csinálunk, mint otthon, a hétköznapok során. Pedig ahhoz, hogy a nyaralás élményként rögzüljön az emlékezetünkben, egészen máshogy kell eljárnunk.

A Fastcompany cikke szerint az alábbi két dologra mindenképpen szükség van:

Elkötelezettség és megkülönböztethetőség. Aki ezekre nem figyel oda, túl sok pozitív élményre ne számítson.

Vagyis elkötelezettnek kell lennünk abban, hogy nem foglalkozunk semmi mással, csak a pihenéssel. A megkülönböztethetőség pedig arra vonatkozik, hogy olyan programokon kell részt venni, amiket a mindennapok során nem csinálunk.

Egy nagyon jó példával szemléltetik mindezt a kutatók:

Arra, hogy mit ebédeltünk a múlt hét adott napján, azért nem emlékszünk, mert minden nap ebédelünk. Ez egy rögzült tevékenység. Akárcsak a munka. Ha a nyaralás alatt a kelleténél többet dolgozunk, az agyunk úgy fogja megélni az adott napot, hogy ez is csak egy munkanap volt. Vagyis teljesen mindegy, hogy hol vagyunk, ha akár egy órát is munkával töltünk, az elme már arra kezd koncentrálni, nem az élménygyűjtésre.

Ha csak egy-egy üzenetet is megnézünk, a gondolataink már a munk körül kezdenek forogni. Nem beszélve arról, hogy a stressz-szint is emelkedik… Ez pedig képes akár mindent elrontani. Nem csak, hogy emlékünk nem lesz. Amire visszaemlékszünk, az is negatív lehet.

Vagyis, ha azt szeretnénk, hogy a nyaralás tényleg más legyen, mint egy otthon eltöltött vakáció, hagyjuk a mobiltelefont és a munkát, koncentráljunk csak az élményekre. Így biztosan mélyen emlékezni fogunk minden átélt programra.

A nyaralás alatt a mobilt inkább csak fénykép készítésére használjuk, az ugyanis 40 százalékkal emlékezetesebbé teszi az élményt.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük