Vajon mi teszi a nyaralást emlékezetessé? A kérdés jó, eddig mégis kevesen kutakodtak a témában.

Azonban néhány évvel ezelőtt egy kutatócsoport – a HomeAway, együttműködve Art Markman professzorral és a texasi egyetem kutatóival – annak járt utána, hogy mi az, amitől igazán emlékezetes marad a nyaralás. Milyen szempontok befolyásolnak minket abban, hogy a leghatékonyabb módon emlékezhessünk vissza a pihenéssel töltött napjainkra?

A mintát 713 felnőtt adta szerte a világból, úgy, mint az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Olaszországból. A vizsgálat időtartama 2016. április és szeptember között volt.

A vizsgálatban két tényezőt mértek: egyrészt a memória visszahívást (azaz: hogyan tudták visszahívni a tapasztalati emlékeiket), másrészt pedig az érzelmi memóriát (azaz: hogyan tudták visszahívni a későbbi érzéseiket, amiket a vizsgált időszakban produkáltak).

A tanulmány a következőket eredményekre jutott:

o   Az úticél: kiderült, a hegységek a leginkább emlékezetes úticélok. 12 százalékkal jobban emlékeztek rájuk, mint a városokra, ami a legkevésbé volt emlékezetes.

o   Az anyagiak: az, hogy mennyit költünk a nyaralás alatt, nincs jelentős hatással az utazás emlékezetességére.

o   A fotózás ereje: azok, akik fotókat, szelfiket készítenek az okostelefonjaikkal, 40 százalékkal jobban emlékeznek, mint azok, akik nem. Ráadásul akik később online fotóalbumot is összeállítottak belőlük, amit megosztottak a környezetükkel, azzal nagyban fokozták ezt a hatást.

o   Közösségi média: a közösségi média (Facebook vagy Instagram) nem befolyásolta az emlékezőkészséget. Az Instagram és Snapchat használók érzelmi memóriája viszont jobb volt, mint a Facebook használóké. Ők 24 százalékkal jobban tudták visszaidézni az érzéseiket.

o   Okoseszközök: az örök igazság itt is érvényesül – a jóból is megárt a sok. Azok, akik használták az okoseszközeiket a tevékenységeik során (például fotózás), hatékonyabb volt az emlékezetük. Azonban azok, akik naponta két óránál többet használták, már éppen hogy rosszabbul jártak, azaz ellenkező hatást váltottak ki általuk. Mindemellett a laptop használat – ellentétben egyéb okoseszközzel -, szintén negatívan hat az emlékezetünkre.

o   Munka: ez a tényező is nagyban csökkenti a nyaralási élményeink visszaidézését.

o   Útitársak: érdekes kimutatás az is, hogy az emlékeink előhívása szempontjából az sem mellékes, hogy kikkel töltjük el a vakációt. Azok, akik családdal és a barátokkal vegyesen indulnak pihenni, legalább 20 százalékkal hatékonyabban emlékeznek vissza a nyaralásukra, mint azok, akik tisztán a családtagokkal vagy csak a barátokkal, párban, netán egyedül indultak útnak.

o   Motiváció: a továbbiakban vizsgálták az utazás apropóját is. Arra jutottak, hogy azok a vakációzók, akik egybekötötték a nyaralást valamely jeles esemény megünneplésével, mint például egy születésnap vagy egy esküvő, azok érzelmi memóriája 69 százalékkal jobb eredményt hozott.

o   Hangulat: végezetül a vizsgálat kitért arra is, hogy befolyásoló hatású lehet-e a memóriánkra az, hogyan éreztük magunkat a nyaralás alatt. Természetesen azok tippeltek jól, akik szerint abban az esetben dolgozik hatékonyabban a memóriánk – nem is akármennyivel, 73 százalékkal -, amikor az utazást boldogan, izgatottan éljük meg, szemben azokkal, akik a pihenés során frusztrálva, stresszesen érzik magukat.  

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük