A napfény alapvetően rendkívül hasznos. Segíti a szervezetet a D-vitamin termelődésben, jobb kedvre derít, egyes bőrbetegségek leküzdésében is hasznos és a vérkeringést is élénkíti. Ez mind-mind remek dolog, viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy a túlzott napozás, a napfény elleni körültekintő védekezés elmulasztása bizony nem kis problémákat generálhat.

És most nem csak a leégésre gondolunk. Persze az se kellemes, de van ennél komolyabb panasz is. Sajnos az UVA-sugarak hozzájárulnak ahhoz, hogy a bőr idő előtt megöregedjen. A napfény károsíthatja a szemet, kiválhat napallergiát és még melanomát, azaz bőrrákot is okozhat. Sőt, a Nap káros sugarai egyes esetekben még akár a különböző genetikai mutációkért is felelőssé tehetők – közölte mindezt a HáziPatika.com. Ahol természetesen nem csak a káros hatásokat sorolják, hanem tippeket is adnak a védekezésre. Felhívják például a figyelmet, hogy nem csak a nyaralás alatt kell a Nap káros sugarai ellen védekezni. A hétköznapokban is ugyanúgy veszélyben vannak a fedetlen bőrfelületek. De mit tegyünk a védelemért?

Próbáljuk kerülni a direkt napfényt. Ha van rá lehetőségünk, csak reggel és késő délután merészkedjünk a szabadba. Viseljünk kalapot és hordjunk napszemüveget. Természetesen mindezek mellett, illetve ezekkel együtt használjunk a bőrünkhöz ideális napvédő krémet. 

Minél világosabb bőrű valaki, annál fokozottabb védelemre van szüksége. Vagyis annál magasabb faktorszámú krémet kell használni, minél fehérebb a bőr. A faktorszámot a készítményeken az FF jelölés mutatja meg. Azt pedig, hogy adott faktorszámú krémmel mennyi időt tölthetünk a napon a leégés veszélye nélkül, az SPF felirat melletti szám jelzi.

Normál bőrre egyébként az FF30 vagy az FF40 faktorszámú naptej az ideális. Lehetőleg olyan, ami licochalcone tartalmú. Ezek ugyanis gyorsan beszívódnak. Érzékeny bőrre alkalmazzunk olyan készítményt, ami öregedésgátló, fényvédő glicirretinsavat tartalmaz. Amennyiben zsíros, aknéra hajlamos a bőrünk, keressünk olyan naptejet, ami ultrakönnyű, szélessávú UVA-/UVB-szürőkkel és biológiai sejtvédelemmel is rendelkezik. Allergiára hajlamos bőr esetén alfa-glikozil-rutint tartalmazó készítményeket célszerű használni. Ezek a krémek segítenek megakadályozni, hogy a bőr fokozottan reagáljon a napfényre. Ezek a krémek általában kíméletesen óvják a bőrt, nem tartalmaznak illatanyagokat és emulgeálószereket sem. Ebből adódóan az intolerancia kockázata is minimálisra mérséklődik – írja a HáziPatika.

Kisgyerekek és csecsemők esetében az átlagosnál nagyobb védelmet nyújtó FF50-es faktorszámú krémeket célszerű hasznánli. Lehetőleg kifejezetten a kicsik számára kifejlesztett készítményeket. 

Fontos továbbá a napozás utáni hidratálás. Ezt akár kifejezetten a napozás utánra kifejlesztett krémekkel is megtehetjük. A cél, hogy a napozással együtt járó sokkhatás után megnyugodjon a bőr és a regeneráció a lehető leghatékonyabb legyen.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!