Reggel sötétben megyünk dolgozni és mire hazaindulhatnánk, újra sötét van… Nem is csoda, hogy így, a tél közepére nem túl jó a kedvünk. Ahogy az se, hogy sokkal fáradtabbak is vagyunk, mint az év más időszakaiban. Hogyan lehet ezen változtatni?

Többet kell napfényre menni. Így tud ugyanis D-vitamint termelni a szervezetünk, ami egyebek mellett a jó hangulatunkért is felelős. A napi szükséges mennyiség előállításához nyáron elég pár perc, télen viszont ennél sokkal többre van szükség.

Szóval ha máskor nem megy, legalább a hétvégéken töltsük fel a D-vitamin “raktárakat”. Menjünk kirándulni vagy lazítsunk olyan gyógyfürdőben, ahol télen is üzemelnek a kinti medencék. A sárvári fürdő ilyen.

De mi történik, ha elfogy a szervezetből a D-vitamin?

Rövid távon a hangulatunk lesz rosszabb, az energiaszintünk csökken le és kevésbé leszünk türelmesek. Hosszabb távon viszont a csontok és az izmok is károsodhatnak.

Azt már tudjuk, hogy nyáron pár perc elég ahhoz, hogy a hétköznapokon is energikusak maradjunk. De mi a helyzet télen?

Januárban, amikor csak a test 10 százalékát éri napsugárzás, körülbelül 130 perc “napozásra” van szükség. Ez egy hétköznap aligha kivitelezhető. Legalábbis azok, akik egész nap dolgoznak, nehezen tudnak sort keríteni a “napozásra”.

Ezért maradnak a hétvégék a pótlásra.

De akkor tényleg irány a szabad levegő! Máskülönben tabletta formájában kell pótolnunk a felhasznált D-vitamin mennyiséget.

Fontos azonban azt is tudni, hogy valamennyi D-vitamin étkezéssel is bevihető. A halak, a tojás sárgája például tartalmaz D-vitamint. Viszont ezekből rengeteget kéne ennünk ahhoz, hogy kielégítsük a szervezet szükségleteit.


Egyébként a magyar lakosság 95 százaléka szenved D-vitamin hiányban, ezért könnyen lehet, hogy Te is pont közéjük tartozol. Ha indokolatlanul fáradtnak érzed magad, nagy az esély arra, hogy Neked is szükséged lesz a napfényfürdős kikapcsolódásra.


Sárvár ehhez ideális helyszín lehet. Akár a fürdő, télen is üzemelő kinti medencéiben lazítva, vagy az arborétumban, a kiránduló erdőben, a Nádasdy-vár körüli parkban, esetleg a csónakázó tónál sétálva is feltöltheted a D-vitamin raktárakat.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük