Gondoltad volna, hogy a testünkben több, mint 3 millió verejtékmirigy található, amelyek egy-két hónnappal a megszületésünk után máris munkához látnak?

Mondhatjuk, hogy az izzadás főként „emberi kiváltság”, hiszen számos állatfaj egyszerűen képtelen erre a hétköznapi, ámde rendkívül fontos testi működésre. Egyszerűen nem rendelkeznek ilyen mirigyekkel, így kénytelenek más módszerhez folyamodni mondjuk a testük hűtéséhez. Ilyen például a kutyáknál a lihegés.

Izzadni többnyire a strandon napozva, vagy valamilyen kemény fizikai munka közben „elfogadott” jelenség, no, de tegyük fel: úszás, vagy valamilyen egyéb hasonló vízi közeget igénylő tevékenység közben? Na ne! Pedig igen.

Kevesen tudják, de attól, hogy vizes közegben vagyunk, a verejtékmirigyeink nem lustálkodnak, hanem ugyanúgy izzadunk, még akkor is, ha ezt ott nem is érezzük.

Ha láttunk már vízilabda meccset és megvan a klasszikus jelenet, amikor a medencében isznak a sportolók, akkor meg is van a válasz, hogy izzadunk-e.

Először is általánosságban arról, hogy miért is izzadunk.

Az izzadás a testünk természetes reakciója a megnövekedett testhőmérsékletre, gyakorlatilag szervezetünk ezzel szabályozza a hőháztartásunkat, azaz ily módon hűti magát.

Ezen túlmenően a másik oka az izzadásnak a méregtelenítés. Ez az egyik leghatékonyabb salaktalanító módszer.

De térjünk csak vissza a vízben való izzadáshoz!  

Ha sokat wellnesselünk, úszunk, akkor bizony számtalan esetben előfordul – a forróvíz, illetve a sport hatására -, hogy a testünk felmelegszik. Ilyenkor izzadunk ugyan, viszont ezt nem nagyon vesszük észre, hiszen a testünk amúgy is vizes.

Úszás alkalmával például megnő a pulzusszámunk, ami természetesen magával vonja a testhőnk emelkedését is. Így bármennyire is hihetetlen, de a vízben is működésbe lépnek a verejtékmirigyeink, azaz beindul az izzadás.   

Emiatt azonban könnyebben meg is feledkezhetünk a vízpótlásról, ami nagy hiba, hiszen a dehidratáltság hosszútávon a belső szerveinknek okozhat problémát, de rövid távú hatásait sem kerülhetjük el, azaz a fejfájást vagy a fáradságot.

Meglehetősen fontos tehát, hogy fürdőzés vagy szaunázás közben, illetve után se feledkezzünk meg a folyadékról. Ugyanolyan fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk az elveszített víz megfelelő pótlására, mint mondjuk egy fárasztó edzés után.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük