A forró fürdők már több ezer éve vonzzák az emberiséget, gondoljunk csak a rómaiak által az utókorra hagyományozott fürdőkultúrára. Népszerűségéből mit sem vesztve, napjainkban ugyanennyire felkapottak a különböző gyógy- és wellness szállodákban található forróvizes medencék – és nincs ez másképp hazánkban sem.

De hogy mi csábít minket arra, hogy időről-időre nyakig merülve relaxáljunk a forró vízben? Tarts velünk, és fejtsük meg együtt a titkot!

  •  A fürdők fokozzák a hangulatunkat

Nyilvánvaló, hogy a meleg vízben történő lazítás jó érzés. Neil Morris pszichológus 80 embert vizsgált meg, majd kiderült, a fürdőzés csökkentheti a depresszió és a pesszimizmus érzését. Részben azért, mert a vízben megnő a biztonságérzetünk. Fürdőzés közben úgy érezzük magunkat, mit a születésünk előtt az anyaméhben. 

Összességében a fürdés a kényelem és a könnyedség érzetét idézi elő, és ez a biztonság lehetővé teszi az elmének és a testnek is a pihenését. 

  • Segíthetnek jobban aludni

 A minőségi alvás előnyeit ma már széles körben elismerik, de sokak számára még mindig nem világos, miképpen lehet valóban nyolc órát aludni.

Az egyik tartós elmélet szerint a hidegebb testhőmérséklet elősegíti az alvást, ezért egyes tudósok azt javasolják, hogy alvás előtt menjünk hűvösebb helyisége. De egy meleg fürdő is hozhat hasonló eredményt lefekvés előtt. Éjszaka a testhőmérséklet természetesen csökken, ami jelzi a szervezetnek, hogy termeljen melatonint, azaz alváshormont. A meleg fürdőben történő lazítás növeli a testhőmérsékletet, viszont  a vízből való kilépés után gyorsan hűlni kezdünk, ami viszont beindítja a melatonin képződését. 

  • A forró fürdő enyhíti az izomfájdalmakat

Ez az érv talán kevésbé szorul magyarázatra. A meleg víz ellazít, ezáltal pedig csökkennek az izomfájdalmak, ennyire egyszerű. 

  • A fürdők egészségessé teszik a szívedet

Néhány kutatás szerint a rendszeres melegvizes fürdőzés csökkentheti a vérnyomást. Az alacsony vérnyomás pedig segíthet megelőzni a súlyosabb szívbetegségek kialakulását, úgy, mint a szívroham vagy a stroke.

A forró fürdő javítja a véráramlást és a keringést, ilyenkor a test gyakorlatilag egy mini edzésen vesz részt.

  • Kalóriát égetnek

A forró fürdő természetesen nem felel meg vízi aerobiknak, vagy például egy aktív hidroterápiának, ettől függetlenül verejtékezéssel annyi kalóriát égethetünk el, mint egy kiadós sétával.

  • A fürdő enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit

A forró fürdőből keletkezett gőz mozgásba hozza az arc és az orr vérereit, ezáltal meglazítja a felhalmozódott váladékot. A fürdő segíthet az immunrendszernek a vírusok leküzdésében is.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük