Sajnos létezik. Amikor a nyaralás alatti szabadságot dolgos hétköznapokra kell cserélni, megesik. Van, akinél a hirtelen váltás hosszabb ideig tartó lehangoltságot eredményez. Persze orvosilag azért ez nem depresszió, szóval nem betegség. De azért nem árt odafigyelni rá.

A post-vacation blues, ahogy a szaknyelv hívja a jelenséget, jellemzően a motiváltság hiányában, indokolatlan fáradtságban mutatkozik meg. A tünetei nagyon hasonlítanak a kiégéshez. Viszont a nyaralás utáni depresszió nem tart olyan hosszan. Jellemzően pár hét alatt nyomtalanul felszívódik.

A jelenség tudományos magyarázata egyébként nagyon egyszerű: leáll a vakáció alatti folyamatos dopamin és szerotonin termelődés. A megszokott állandó élményeknek vége szakad, amit érthető módon nehezen tolerál a szervezet. Az, amikor a szabadságot felváltják a határidők, a nyomasztó teendők, sokak mentális állapotára rosszul hat. Jellemzően napokon át tartó rosszkedv alakul ki.

Mit tehetünk ez ellen?

Ahogy arról a Cosmopolitan.hu oldalon írnak, célszerű időt hagyni arra, hogy újra visszarázódjunk a munkába. Nem tanácsos a nyaralás után egyből munkába állni. Vagy legalábbis érdemes a fokozatosság elvét követni. Csak kényelmesen! Szép lassan vegyük fel újra a ritmust. Illetve kezdjünk el visszaállni a régi rutinhoz. Jól jöhet továbbá, ha már a nyaralás végén van tervünk a következő kikapcsolódásra. Ez biztosan mindenkinek ad energiát. Ahogy az is, ha tudjuk értékelni azt, amink van. Pontosabban, ami összejött. Tudatosítsuk, hogy bizony a nyaralás lehetősége nem mindenkinek adatik meg. Ha így szemléljük az újbóli munkába állást, máris másként látjuk a helyzetet.

Szóval csak tudatosan. Ha egy kicsit odafigyelünk a dolgos hétköznapokba való visszarázódásra, nem alakul ki a post-vacation blues. Tegyél így, próbáld ki a fent felsorolt tippeket!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük