Lehangoltnak érzed magad, legszívesebben ki se kelnél az ágyból? Nem vagy egyedül, ha ezt érzed. A november végén induló, januárra csúcsra érkező kedélyállapot romlás nem ritkaság. Ezzel együtt természetes dolog is. De nem feltétlenül kell, hogy beletörődjünk ebbe.

Ha ugyanis ismerjük az okokat, máris könnyedén tudunk változtatni. Tisztában kell lennünk például azzal, hogy a rossz hangulat fő kiváltói a rövid nappalok. Illetve az, hogy ha nappal is van, a felhős idő miatt alig ér minket napfény. Mit tegyünk ez ellen? Amikor csak tehetjük, menjünk a szabadba! Hiszen attól még, hogy nincs verőfényes napsütés, a szervezet a természetes fényben is töltődik. Szóval nincs kifogás: attól még, hogy borongós az idő, ki kell mozdulnunk. Amivel egyébként nem csak a természetes fény iránti igényünket elégítjük ki, hanem endorfint is termelünk. Már amennyiben aktív mozgást is végzünk közben. A testedzés ugyanis boldogsághormont szabadít fel a szervezetben, ezáltal a hangulatunk is javulni kezd.

Honnan tudjuk, hogy az időjárás okozza a kedvetlenségünket?

Leginkább onnan, hogy a fent említett rendszeres, szabad levegőn való tartózkodás nem segít két-három hét után sem. De a téli depresszió tüneteit is sorra vehetjük a beazonosítás érdekében. Ezek az egyhangúság, a levertség, a kimerültség, a gyakori éhség, az édesség iránti sóvárgás. Ha pedig már tartósan fennáll a rossz hangulat, rendszerint a szociális kapcsolatoktól is távol tartjuk magunkat, ezzel együtt azt érezzük, hogy magunkra maradtunk a problémánkkal. Gyakori, hogy a korábban kedvelt tevékenységek sem tesznek már minket boldoggá. Előfordulhat gyakori fejfájás és hasi panasz is. Meg persze megjelenik a feszültség és az indokolatlan stressz, ami egyebek mellett D-vitamin hiányra is utalhat.

És itt érkeztünk vissza a bevezetőben említett, a szabad levegőn való tartózkodás fontosságára. Hiszen a szervezet a napfény hatására termeli a fenti tünetek kialakulásának megelőzését, kezelését segítő D-vitamint.

Nem kérdés tehát: ha lehangoltnak érezzük magunkat, mozogjunk egy kicsit a szabadban! Lehetőleg nappal, természetesen fényben. A szervezet tudni fogja a dolgát, így hamarosan újra reálisan látunk majd mindent és megszűnik az indokolatlan rossz hangulat is.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük