Számtalan, a témában folytatott kutatásnak köszönhetően ma már pontosan tudjuk – bár valószínűsíthetően a saját tapasztalataink is ugyanezt támasztják alá -, hogy a nyaralás nagyban képes csökkenteni mindennapjaink stressz szintjét.

Egy új tanulmányban azt igyekeztek mérni, hogy milyen fizikai hatással van a szervezetre a pihenés és a belsőnkre való figyelés.

Az magától értetődő, hogy a nyaralás pozitív hatással van a stresszel összefüggésben lévő biológiai folyamatokra, de még így is érdekes látni, hogy a testünk milyen rövid időn belül képes válaszolni a környezeti változásokra.

A kutatók azt vizsgálták, hogy miként hat a nyaralás és a meditáció az olyan biomarkerekre, amelyek az öregedéshez és az általános egészséghez köthetőek. A felmérésben 94, 30 és 60 év közötti egészséges nőt vizsgáltak, akik részt vettek egy hat napos kaliforniai pihentető elvonuláson. Fontos kiemelni, hogy a résztvevők nem csak pihentek, de meditáltak is. 64 résztvevő nem, viszont a maradék 30 gyakorlott, tapasztalt meditáló volt.

A kutatók közvetlenül a nyaralás előtt és után is vérmintát vettek az összes résztvevőtől, illetve a nyaralás után egy, illetve 10 hónappal később is megismételték azt. A vérminták elemzésekor úgy találták, hogy a tevékenységek miatt közel 20 ezer génben ment végig változás.

Sokuknál mutattak ki komoly változást a stressz csökkenésében és az immunrendszer működésben. Ráadásul a tapasztalt meditátorok esetében a vírusellenes aktivitással kapcsolatos biomarkerek is jelentős fellendülést mutattak.

A meditációval nagyban hozzásegítjük az immunrendszerünket ahhoz, hogy könnyebben megküzdjön a napi stressz okozta ártalmakkal. Például egy olyan biomarker működését is befolyásolja, ami összefüggésben áll a daganatos megbetegedésekkel, az Alzheimer-kórral és az autoimmun megbetegedésekkel is.

Mindez azt bizonyítja, hogy a meditáció, a jóga milyen jótékony hatással van a sejtjeink aktivitására.

A vakáció vagy nyaralás effekt tehát egy létező jelenség. Az ilyesfajta pihenésnek nagyon komoly hatása van a testünkre és az elménkre is. Így hát ne tartson vissza semmi, hogy lefoglald a régóta vágyott utadat az egyik kedvenc helyedre. Megérkezve aztán szakíts időt a befelé fordulásra, az elmélkedésre, és meglátod, a szervezeted többszörösen hálálja majd meg a törődést.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük