Sajnos a tavaszi fáradtság létező dolog. Ami ugyan nem betegség, viszont nem árt odafigyelni a megelőzésére. A közérzetet ugyanis jelentősen befolyásolhatja ez az állapot. Ami akár jó pár napig is eltarthat. A tavaszi fáradtság valójában a hormonháztartásban zajló folyamatoknak köszönhető, de a kialakulásban nagy szerepe van annak is, hogy a télen kiürülnek a szervezet energiaraktárai.

Mi történik a hormonokkal?

Ahogy a Webbeteg oldalán írják: télen a rövidülő nappalok miatt, a kevesebb fény hatására a szervezetben fokozódik a melatonin képződés. Ezzel megnő az alvásigényünk. Aztán tavasszal már több a fény, csökken a melatoninprodukció, ami zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában. Kell egy kis idő, amíg a szervezet alkalmazkodik az új körülményekhez.

És ez érvényes a szerotonin képződésre is. Ami szintén a fény hatására fokozódik. A tél végére szerotoninhiány alakul ki a szervezeteben, ami a napsütés hatására ugyan újra fokozódik, de ehhez megintcsak időre van szükség. Egyébként a szerotoninhiány rossz kedvet, örömtelenséget válthat ki. 

Aztán a hormonok “zavarához” hozzájön még, hogy télen általában kevesebb vitamint viszünk be a szervezetbe. Illetve ilyenkor főként zsírosabb ételeket fogyasztunk. Ami ugyancsak hatással van a közérzetre, ahogy a kevesebb mozgás is.

Mindezek kialakulása megelőzhető?

A tudatossággal igen. Az egészségesebb táplálkozásra való törekvés segít. Ahogy a rendszeres mozgás is. Ez utóbbi ráadásul nem csak a keringésre hat, hanem közvetve a jó hangulatra is. 

Ami pedig a wellnesst illeti…

Tél végi fürdőzés a testnek és a léleknek is jó. Az úszás egy kis relaxálással kombinálva sokat javíthat a hangulaton. De a tavaszi fáradtság tüneteinek enyhítésében a szaunázás is sokat segíthet, ahogy egy kiadós masszázs is. Valamint az, ha a kültéri termálmedencében fürdőzve hagyjuk, hogy a Nap töltsön fel minket energiával.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük