Az életünk első felében elfogyasztott napi gyümölcs mennyisége jelentős hatással lehet az időskori egészségünkre. Erre egy 20 éven át tartó szingapúri kutatás eredménye világított rá.
Az adatelemzés során a kutatók úgy találták, hogy azok az emberek, akik fiatal korukban bőven fogyasztottak gyümölcsöt, kisebb valószínűséggel szenvedtek depressziós tünetektől az életük későbbi szakaszában.
A felmérés alapján különösen hatásosnak bizonyult a narancs, a mandarin, a banán, a papaya, az alma és számos dinnyeféle. Az ok pedig nagy valószínűséggel a gyümölcsökben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő mikrotápanyag magas szintje. Úgy, mint a C-vitamin, a karotinoidok és a flavonoidok – amikről kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és gátolják a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, amik hatással vannak egyebek mellett a lelkiállapotra is.
Érdekes módon a zöldségfogyasztás nem mutatott összefüggést a depressziós tünetek későbbi megjelenésének valószínűségével…
Az elfogyasztandó gyümölcs szükséges mennyiségről a kutatást végzők úgy nyilatkoztak: a napi egy adaghoz képest a napi legalább három adag gyümölcs elfogyasztása 21 százalékkal csökkentette az öregedéssel összefüggő depresszió valószínűségét. És mivel ebben a vonatkozásban nincs különbség az alacsony és a magas glikémiás indexű termés hatása között, a cukorbetegek nyugodtan választhatnak olyan gyümölcsöt, ami nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet.
A fenti eredmények tehát azt sugallják, hogy fontos odafigyelni a napi gyümölcs adagra. És nem csak a fizikai immunitás miatt. Úgy tűnik, a rendszeres gyümölcsfogyasztás az időskori lelki egészségre is jelentős hatással lehet.