A semmittevésnél még a könnyű mozgás is jobb, de a szív és a tüdő edzésére a legideálisabb a közepes és az erős intenzitású aktivitás. De honnan tudjuk, hogy az adott mozgás a könnyű vagy az erős tartományba tartozik?

Egy 10-es skálán az erős mozgás 7-es vagy 8-as. Ilyenkor az aktivitást végző személy néhány szónál többet nem tud kimondani anélkül, hogy el ne fogyna a levegője. Az 5-ös, 6-os mozgás számít közepes intenzitásúnak. Ilyenkor a könnyű mozgáshoz képest a légzés már gyorsabb és a pulzusszám is emelkedett. A közepesen intenzív mozgás esetén beszélni ugyan még tudunk, de énekelni már nem. Beszéd közben általában nem akad el a levegő.

Melyek azok a mozgásformák, amik a legideálisabbak?

Az erőteljesebb aktivitások megnövelik a pulzusszámot és a test nagyobb izmait is munkára késztetik, illetve a tüdőt is edzik. Mérsékelt intenzitású mozgásnak tekinthető a gyors gyaloglás, a vízi aerobik, a kerékpározás, a lassú kocogás. Erőteljes aktivitás a futás, a tenisz, az úszás vagy mondjuk a kosárlabdázás.

És, hogy mennyit érdemes mozogni a fittség fenntartása érdekében?

A szakértői javaslatok szerint heti 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás és heti 75 perc erőteljes mozgás az optimális. Nagyon fontos, hogy a mérsékelt aktivitást izomerősítő tevékenységekkel is párosítsuk. 

Mennyi az ideális pulzusszám?

Ami a pulzusszámot és az edzés intenzitását illeti. 

Az optimális aktivitás pulzusszámának kiszámításához 220-ból vonjuk ki az életkorunkat. Közepes intenzitású mozgás esetén a kapott eredményt szorozzuk be 0,5-tel és 0,7-tel. Ez egy 40 éves ember esetében azt jelenti, hogy számára a mérsékelt mozgás célpulzusszám tartománya 90 és 126 ütés/perc. Erőteljes edzés esetén ugyanúgy 220-ból vonjuk ki az életkort. A szorzó ebben az esetben viszont 0,7 és 0,85. Vagyis az erős mozgás célpulzusszám tartománya egy 40 éves ember esetén 126 és 153 között alakul.

Fontos! Amennyiben az életkorunkhoz viszonyított célpulzusszám magasabb az ideálisnál, az már negatív hatással lehet a szív egészségére. Így ilyenkor érdemes visszavenni a tempóból. Ezzel elkerülhető a “túledzés” szindróma. Ha viszont a pulzus a pihenés után is emelkedett marad, mindenképpen érdemes felkeresni az orvosunkat és kivizsgálást kérni.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük