A mediterrán étrend 23 százalékkal csökkenti a nők halálozási kockázatát, ideértve a rákos és a szív-érrendszeri betegségek generálta rizikót is. Egy friss, 25 éven át tartó kutatásból most az eredményesség oka is kiderült.

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a mediterrán étrend hatására biológiai változások mennek végbe a szervezetben, különösen az anyagcserében, a gyulladások kialakulásában és azok megszűntetésében, valamint az inzulinrezisztenciában.

De más fontos biomarkerek esetében is pozitív változások figyelhetők meg…

A 25 ezer nő adatait elemző Brigham and Women’s Hospital kutatásából egyértelműen kiderült, hogy 25 év alatt körülbelül egynegyedével csökkenhet a halálozás kockázata. Samia Mora kardiológus és a Brigham Lipid Metabolomikai Központ igazgatója szerint kijelenthető, hogy mind a rák, mind a szív- és érrendszeri halálozás kockázatának mérséklése szempontjából előnyös a mediterrán étrend.

De mi számít mediterrán diétának?

Az étrend alapvetően növényi alapú. Gazdag magvakban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben. A fő zsírforrás az olívaolaj – általában extra szűz. Az étrendben szerepel még hal, baromfi, tejtermékek és tojás. Továbbá mérsékelt az alkoholfogyasztás, valamint minimális az édességek és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

A fentiekhez hozzá kell tenni, hogy a kutatás ugyan amerikai hölgyek adatait elemezte, az eredmények azonban nagy valószínűséggel általánosnak tekinthetők. Vagyis a mediterrán diéta alkalmazása mindenki számára rendkívüli egészségügyi előnyökkel járhat.

Az idő előtti halálozás kockázata jelentősen csökkenthető.

Így hát, ha eddig nem tetted volna, próbáld meg te is adaptálni az étrend alapjait. Hosszú távú alkalmazás esetén feltehetőleg az eredmény se marad el.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük