A nyaralás jelentős hatással van az agyunk kémiájára és működésére. Azzal, hogy a hétköznapi autopilot üzemmódból átváltunk a feltöltődős, felfedezős üzemmódra, az agyunkban beindulhat a neuroplaszticitás folyamata.

Ahogy a szakértők fogalmaznak: a vakáció puszta gondolata is felgyújthatja a „jó közérzet” neurotranszmitter dopamint, ami táplálja a jutalom-motivált viselkedésünket, és az izgalom, illetve a várakozás elragadó koktéljával tölt el bennünket.

Már önmagában a tervezés is egyfajta kémiai változást indít el az agyban, és ehhez jön még hozzá a tapasztalat. Az újdonság élménye olyan területeket aktivizál az agyunkban, amiket a hétköznapok sablonos teendői nem. Ez az új élmények befogadása és feldolgozása a neuroplaszticitás egyik példája, ahol az agyunk képes új idegi kapcsolatok kialakítására és a meglévők erősítésére.

Ilyenkor felpörög a képzelet, felszabadul a dopamin és szárnyalni kezd a kreativitás. Egymást követik az innovatív gondolatok, és az se ritka, hogy olyan kérdésekre is választ kapunk, amikre régóta nem találtunk megoldást. A neuroplaszticitásnak köszönhetően az agy képes alkalmazkodni és új gondolati mintákat kialakítani.

A gondolatok szabad kalandozása olyan kémiai változásokat indít be, amik kognitív csodákat hozhatnak. Az agy annyira hálás a szünetért, hogy cserébe teljes kapacitásra állítja vissza a kognitív funkciókat, gyakorlatilag megfiatalodik. A szünet segít visszanyerni a fókuszt és a termelékenységet. Ilyenkor kiélesedik a problémamegoldó képességünk, és pezsegni kezd bennünk a tettvágy, újra motiválttá válunk.

A nyaralással tehát az agy újratölt, ami egyebek mellett arra is lehetőséget teremt, hogy új perspektívát nyerjünk. A pihenéssel, a napi rutintól és a kötelességeinktől történő elszakadással könnyebben kapcsolatba léphetünk a belső énünkkel. Ez teret ad egyfajta önreflexióra és elősegíti a belső növekedést.

Szóval ne feledd, a vakáció nem csak egy jól megérdemelt pihenés, hanem egy lehetőség az agy ápolására, a kreatív potenciál felszabadítására, valamint a személyes belső növekedés és a mentális egészség előmozdítására.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük