Az okinawai emberek átlagosan hosszabb életet élnek, mint a világ más területéről származók. Ezen a japán szigeten valamiért kevesebb a rákos megbetegedés, a szívprobléma és a demencia. Hogyan lehetséges ez?

Természetesen a kutatók, a hosszú élet titkával foglalkozó szakértők próbálták már megfejteni az okokat. Héctor García és Francesc Miralles, az Ikigai című könyv írói is így tettek: 100 okinawai idős embert kérdeztek meg arról, hogy mi lehet a titok.

A „felmérés” eredménye szerint sokat hozzátehet a hosszú boldog élethez, ha naponta legalább öt percig alacsony intenzitású mozgást végzünk. A megkérdezettek nagy része rendszeresen gyakorolja az úgynevezett rádió taisót, ami egy jól ismert, több évtizedes japán mozgástípus. Ezt még azok az idősek is tudják végezni, akik esetleg már tolószékbe kényszerültek. 

A torna egyébként nem feltétlenül magányos tevékenység. A “szuperidősek” úgy vélik, a gyakorlatok akkor igazán hatásosak, amikor csoportban végzik azokat.

A következő nagyon fontos, a hosszú élettel kapcsolatos megállapítás: maradj elfoglalt.

Az okinawai embereknél szinte kivétel nélkül van valamilyen mélyebb életcél, ami arra ösztönzi őket, hogy hosszú életet éljenek. Erre összpontosítva tesznek mindent. Gyakorlatilag ez az ikigai-juk, ami az életük értelmét jelenti. Érdekes megállapítás, hogy gyakran azok, akik a legtovább élnek, nem mennek nyugdíjba, hanem az életük végéig aktívak maradnak.

Végül még egy kulcsfontosságú összetevője a hosszú életnek: el kell érni egy optimális áramlási állapotot, azaz a flow élményt. Ezt a fogalmat egy magyar származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály alkotta meg, ami röviden a cselekvésben való teljes részvételt jelenti. Azaz, ha valamit csinálunk, legyünk ott száz százalékban. Ez garantált boldogságot hoz – vélik az Ikigai szerzői. 

Tapasztalatuk szerint nem azok a legboldogabb emberek, akik a legtöbbet érik el… Sokkal inkább azok, akik több időt töltenek flow állapotban.

Összegezve: az okinawai “szuperidősek” titka az, hogy naponta kíméletes mozgásgyakorlatokat végeznek, lehetőleg társaságban. Rendelkeznek továbbá egy mély életcéllal, amiért minden nap felkelnek, és persze törekednek a boldogságra. Mégpedig úgy, hogy minden tevékenységben jelen vannak, és a lehető legtöbbször tapasztalják meg a flow élményt.

MI által generált fotó.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük