Ahogy a zeneterápia és a művészetterápia gyógymódnak tekinthető, úgy az utazás is lehet egyfajta “gyógyszer”.

Az állítást természetesen kutatási eredményekre alapozzák a szakértők.

Ahogy a Sciencedaily.com oldalán olvasható: itt az ideje, hogy megváltoztassuk a turizmusról alkotott nézetünket. Az utazásra ne csak egy szabadidős élményként tekintsünk, hanem olyan időtöltésre, ami valódi egészségügyi előnyökkel járhat. 

Melyek ezek?

Az utazás komoly hatással van például a mentális egészségre. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy egy kiadós vakáció jelentősen javíthatja a hangulatot, csökkentheti a stresszt és növelheti a jó közérzetet.

Az Egyesült Királyságban található East Anglia Egyetem egyik tanulmánya szerint a nyaralás akár 30 százalékkal is csökkentheti a depresszió kockázatát. A kutatók több mint 2 ezer felnőttet kérdeztek meg és megállapították, hogy azok, akik évente legalább kétszer nyaralnak, kisebb valószínűséggel tapasztalnak depressziós tüneteket.

Egy másik tanulmány, ami a Personality and Individual Differences folyóiratban jelent meg, azt találta, hogy a rendszeresen utazó emberek önbecsülése és az életükkel való elégedettsége magasabb. A kutatók több mint 1500 embert kérdeztek meg és megállapították, hogy azok, akik az elmúlt évben utaztak, magasabb szintű jólét érzésről számoltak be, mint azok, akik nem tették meg ugyanezt.

Természetesen az utazásnak nem csak mentális hatásai vannak.

A Framingham Heart Study kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik évente legalább kétszer nyaralnak, szignifikánsan kisebb (8-szor kisebb) a szívinfarktus vagy a koszorúér-halál kockázata, mint azoknál, akik csak egyszer nyaralnak. A férfiak esetében azt találták, hogy akik évente legalább egyszer nyaralnak, náluk körülbelül 30 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség miatti halálozás kockázata. 

A fentiekhez hasonló eredményre jutott a Helsinki Businessman Study is. Eszerint hiába az egészséges táplálkozás és az aktív életmód, ha nincs utazás, akkor nagyobb a halálozási kockázat. Az állítás szerint ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen az egészségünk, szükséges a rendszeres, hosszú ideig tartó nyaralás.

Az utazás tehát sokkal több, mint egy szimpla kikapcsolódás. Igenis komoly hatással van a jóllétre. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint is „az utazás hozzájárul az ember fizikai és mentális egészségéhez azáltal, hogy lehetőséget kínál az örömszerzésre, a kikapcsolódásra és az érdeklődésre, az új dolgok felfedezésére.”

Vagyis, ha szeretnénk megőrizni az egészséget, bizony szükséges utazni. Az új élmények és a napi rutinból történő kilépés segíteni fog a jóllét érzés fenntartásában. 

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük